Už nemohl dál, toužil po klidu, uvedla Aviciiho rodina

27. duben 2018

Slavný DJ Avicii spáchal minulý týden sebevraždu, ve čtvrtečním prohlášení to nepřímo naznačila rodina švédského umělce, jehož pravé jméno bylo Tim Bergling.

Rodina dotyčného uvedla, že už nemohl dál a toužil po klidu. Informovala o tom světová média, včetně třeba BBC. Avicii zemřel minulý pátek v hlavním městě Ománu, bylo mu 28 let. Proslavil se například písničkami Levels, Hey Brother nebo Wake Me Up.

Křehká umělecká duše

„Náš milovaný Tim byl křehká umělecká duše, která hledala odpovědi na existenciální otázky,“ napsali členové rodiny v prohlášení, které v anglickém překladu zveřejnil například americký kulturní týdeník Variety. Byl podle nich perfekcionista, který tvrdě pracoval obrovským tempem, což vedlo k extrémnímu stresu.

Nejvlivnější umělci pod 25 let jsou podle Spotify Avicii, Lorde a Miley Cyrus

03137103.jpeg

Jednička na seznamu nejvlivnějších mladých umělců, švédský DJ Avicii, jehož singl Wake Me Up má na webu 243 millionů poslechů, je dalším důkazem toho, že Švédsko vládne světové pop music. Wake Me Up je nejstreamovanější skladbou historie webové služby Spotify. Justin Bieber je na jedenáctém místě a překvapivě se na seznam plný zklamání dostal i rapper ze smečky OFWGKTA Earl Sweatshirt. Spotify se podle posledních zpráv může brzy dostat do vlastnictví Twitteru, který zvažoval i nákup SoundCloudu a internetového rádia Pandory. Celý seznam nejvlivnějších umělců pod 25 let najdete tady.

„Když skončil s koncertováním, chtěl ve svém životě najít rovnováhu tak, aby byl šťastný a mohl dělat to, co miloval nejvíc – hudbu,“ uvedli. „Už nemohl dál pokračovat. Toužil po klidu,“ doplnili.

Cizí zavinění smrti policie vyloučila

Tim známý pod přezdívkou Avicii nebyl podle nich také schopný zvládnout obchodní mašinérii, ve které se ocitl. „Byl to citlivý člověk, který miloval své fanoušky, ale vyhýbal se záři reflektorů,“ stojí dále v prohlášení.

Příčina smrti zatím není oficiálně potvrzena. Policie ale vyloučila cizí zavinění, podle ní tak nešlo o zločin. Osmadvacetiletý švédský DJ Avicii byl minulý pátek nalezen mrtvý v Maskatu, hlavním městě Ománu.

Avicii podle agentury AP trpěl akutním zánětem slinivky břišní, částečně zapříčiněným nadměrným pitím alkoholu. V minulosti se potýkal ještě s dalšími zdravotními problémy, lékaři mu v roce 2014 odoperovali slepé střevo a žlučník. Kvůli rekonvalescenci pak zrušil mnohá vystoupení. Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

autor: ako | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.