Už jsme to odpískali, říká ředitel skiareálu Ještěd. S provozem tuto zimu už nepočítají

5. březen 2021 15:06

Provozovatel lyžařského střediska na Ještědu v Liberci neví, zda bude mít letos peníze na dokončení nové páteřní sjezdovky Nová Skalka. Důvodem je, že v zimě mohl být areál v provozu kvůli protikoronavirovým opatřením jediný den. Ztrátu nepokryje ani kompenzace od státu. České tiskové kanceláři to sdělil ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

Do příprav na zimní sezonu a zajištění nejnutnějšího provozu vydala společnost TMR Ještěd řádově miliony korun. Kolik bude činit kompenzace za státem nařízené uzavření skiareálu, podle Hanuše ještě nevědí. „Rozhodnutí očekáváme každý den, kompenzace ale nepokryje veškeré provozní náklady," řekl. I tak je to podle něj vítaná pomoc. „Nám to pomůže, abychom mohli fungovat dál," dodal.

Kvůli tomu, že středisko nemohlo být v zimě v provozu, je ale ohrožené letošní dokončení Nové Skalky. Její vybudování bylo součástí plánované investice za 120 milionů korun. „Uvidíme, s jakým saldem vyjdeme ze zimy, a budeme se pak rozhodovat, co vlastně uděláme tento rok a jaké investice budeme realizovat," uvedl Hanuš.

Čtěte také

S výstavbou nové sjezdovky dlouhé 1,5 kilometru se v areálu začalo loni na podzim. Před začátkem zimy se podařilo sjezdovku odlesnit a provést terénní úpravy, aby mohla být už v této sezoně v provozu. Letos by se mělo dodělávat umělé osvětlení pro večerní lyžování a zasněžovací systém.

Vánoční dárek – 1 den na sjezdovce

Čtěte také

Nová sjezdovka má napomoci odstranit největší slabinu areálu, což jsou úzké tratě. Je široká až 45 metrů, předchozí Skalka měla jen 10 metrů. V rámci projektu za 120 milionů se odlesňovala Beranova cesta a rozšiřovaly sjezdovky Slalomák a Liberecká. Lyžaři si mohli Novou Skalku vyzkoušet zatím jediný den, loni 26. prosince. „Zájem byl velký, měli jsme okolo 1 600 návštěvníků," uvedl Hanuš. Od té doby je areál uzavřený.

Na sjezdovce je nyní až půl metru sněhu, podle Hanuše ale už nepočítají s variantou, že by bylo možné provoz v této zimě ještě obnovit. „Už jsme to odpískali," uvedl. V zimní sezoně ve skiareálu pracuje až 80 lidí, najímaní pracovníci jen na zimu předčasně skončili. „Od poloviny února pro ně práce nebyla. Co se týče základního kádru, tak tam se nám zatím podařilo pozice udržet," uvedl Hanuš.

Čtěte také

Skiareál s devíti kilometry sjezdových tratí má od města pronajatá společnost TMR od prosince 2017 na deset let s opakující se desetiletou opcí. Ani sezona o rok dříve nebyla pro provozovatele Ještědu dobrá, tehdy ji ovlivnilo hlavně nepříznivé počasí. Návštěvnost byla tehdy na 40 % běžné sezony, což je pro Ještěd až 70 000 lyžařů.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související