Uvíznout s vlakem v závěji? Žádný problém, prozradil vlakvedoucí František Slavík

3. březen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Vlakvedoucí František Slavík prozradil, jaké to je, když jeho vlak uvízl v závěji na trati z Mladé Boleslavi do Mšena. Jaroslav Pulz oproti tomu pohovořil o tom, jak zimní měsíce a především nízké teploty ovlivnily nákladní dopravu v provozním oddíle Nymburk.

V roce 1981 uvedla režisérka Věra Chytilová do kin film Kalamita. S Bolkem Polívkou v hlavní roli. Jako strojvedoucí se ocitne společně s cestujícími ve sněhové závěji. Nemusí se ale zdaleka jednat jen o smyšlený příběh. Podobné zážitky mají v paměti jistě lidé ve vlaku na trati z Mladé Boleslavi do Mšena. Nedávno zůstali uvězněni v motoráčku pět hodin. Stejně jako vlakvedoucí František Slavík. O nevšedním zážitku si s ním povídal Pavel Petr.

Provozní jednotka Českých drah v Nymburce se rozkládá od Frýdlantského výběžku přes Polabskou nížinu až k Čáslavi, kde se dotýká Železných hor. Tato poloha má samozřejmě vliv na rozdílné pracovní podmínky zaměstnanců v zimním období. Jak právě například tuhé mrazy ovlivnily nákladní dopravu? Odpověď zná Jaroslav Pulz, vedoucí provozního pracoviště Nymburk.

Pozvánka do Regionálního muzea Mělník
Až do 31. března 2012 nabízí jeho expozice výstavu Z historie malé železnice - výstava železničních hraček. Je zaměřena na historické modely a soupravy plechových vláčků. Hlavním záměrem je přitom snaha seznámit návštěvníky se základními typy parních, elektrických a motorových lokomotiv, se kterými si hrály děti a mnohdy i tatínkové. Region expres se určitě na tuto výstavu vydá.

Pokud sami budete mít tip na zajímavou akci spojenou se železnicí, stačí se ozvat prostřednictvím e-mailové adresy pavel.petr@rozhlas.cz.

autor: Pavel Petr
Spustit audio