Utržené prsty, havíři rekordmani a prázdné lahve. Silvestr v normalizačním zpravodajství

31. prosinec 2023

Tak jako všemu i Silvestru a Novému roku v podání zpravodajských relací v dobách normalizace vévodilo budování. Pochopitelně socialismu. Posluchači Československého rozhlasu se každoročně dozvídali o hornících, kteří opět vykutali o nějakou tu tunu více než vloni a kteří se speciálně v poslední den roku mohli přetrhnout, aby zdolali rekord.

První den roku 1975 posluchačům jistě vyrazila dech zpráva, že v hnědouhelných dolech na severu Čech se v silvestrovský den podařil rekordní skrývkový řez.

Čtěte také

O práci mluvili v silvestrovských anketách „lidé naší doby“, vybraní obyvatelé Československa, kteří se na mikrofon ohlíželi za rokem minulým a prozrazovali, co čekají od toho nového.

Soudružka Daňková z ústecké Setuzy tak posluchačům prozradila, že v právě uplynulém roce 1975, který byl Rokem ženy, se co chvíli zamýšlela nad postavením a úlohou ženy v socialistické společnosti a vyzývala k větší emancipaci. Náčelník VB podplukovník Šmolík si zase přál, aby občané měli raději esenbáky.

Mezi lidmi naší doby se objevovaly i známé tváře, jako sportovci nebo herci. Na Silvestra roku 1976 to byl Josef Větrovec, který ve svém zamyšlení vedle socialismu velmi horoval pro lidské teplo. Můžeme věřit, že mnozí z těch, kteří ho během silvestrovského dne z rozhlasu zaslechli, si jeho doporučení vzali k srdci.

Čtěte také

Ovšem o samotném skutečném průběhu oslav Silvestra a Nového roku v tehdejším Československu se v rozhlasových relacích téměř nemluvilo. Výjimkou bylo varování před podomácku vyrobenou zábavní pyrotechnikou, doprovázené statistikou ožehnutých tváří, utržených prstů a vyhořelých objektů způsobených právě těmito výbušninami. Za socialismu si totiž nebylo možné rachejtle koupit a tak je lidé buď pašovali, nebo sami vyráběli.

V souvislosti se silvestrovskou nocí se ve zpravodajství objevovaly také výzvy k vracení prázdných lahví. Lidé je prý málo nosí do výkupu a do sběren a působí tak sklářskému průmyslu zbytečně vysoké náklady.

Reagan pod jolkou

Pevnou součástí zpráv z konce roku byla informace o tom, jak se v Sovětském svazu chystají na oslavy Nového roku. Moskevský zpravodaj pravidelně poinformoval o vyzdobeném Rudém náměstí a o tom, jak si sovětští lidé pod jolku nadělí zase o něco víc zboží než vloni, pochopitelně v té nejlepší kvalitě.

Čtěte také

Na téma Sovětský svaz a Nový rok se mohli posluchači také dozvědět o vlaku, který do Československa právě na Silvestra přivezl prvotřídní sovětské zboží, nebo o novém časopise o SSSR, jenž bude vycházet od Nového roku.

Na konci 80. let si posluchači v novoročním zpravodajství mohli poslechnout ukázky z poselství sovětského generálního tajemníka Michaila Gorbačova občanům USA a amerického prezidenta Ronalda Reagana zase sovětským lidem.

Nejen to, ale také dnes už téměř legendární ochlazení v noci z 31. prosince 1978 na 1. ledna 1979, novoroční kytice ostravských havířů nebo smršť Silvestrů sovětských kosmonautů jsou tématem Archivu Plus o přelomu roku v normalizačním zpravodajství.

Víc v repríze pořadu.

Spustit audio

Související