Úterní Noční linka: Místo, kterému jsem věrný

25. září 2018

Zůstali jste věrní místu, kde jste se narodili? Cítíte tam své kořeny a žijete tam po celý život? Nebo jste v průběhu svého života objevili jiné místo, které si vás pro život něčím přitáhlo a které byste opouštěli jen velmi neradi?

Slovácko a Vysočina, to jsou dvě oblasti, kde lidé nejčastěji žijí ve své rodné obci a opustí ji jen v necelé třetině případů. Demografové zjišťovali, kolik lidí žije ve stejné obci, ze které pochází. Nejvěrnější obyvatele má obec Strání u Uherského Hradiště. Tam žije téměř 80 procent místních rodáků. Čtyři z pěti lidí, kteří ve Strání žijí, se v této vesnici také narodili. Lidé jsou prý hrdí na to, že jsou Straňáci a je to vidět i třeba na tom, jak se starají o své domy a okolí.

Na Chomutovsku a Mostecku je poměr opačný, tam je rodáků nejméně. Podle demografů má na podíl rodáků v obcích vliv několik faktorů: dostupnost práce, vzdělání a kvalitního bydlení, ale také poválečné vysídlení Němců, trend stěhování lidí z center velkých měst do jejich zázemí a zřejmě i vztah lidí k místním tradicím a náboženství. Velkou mapu rodáků, kde jsou lidé věrní své obci, najdete na serveru iRozhlas.cz.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.