Úterní Noční linka: Které nářečí je vám blízké?

27. listopad 2018

Narodili jste se v regionu, kde je dodnes živé místní nářečí? Dokážete tím nářečím plynule hovořit? Mají podle vás nářečí budoucnost v povědomí dalších generací? Které nářečí je blízké právě vám?

Přestože je Česká republika malým státem, mluví se zde řadou různých nářečí. Jedna věta se dá říci hned několika způsoby, a dokonce se může stát, že Čech Čechovi vůbec nemusí rozumět. A zvláště území Moravy je značně nářečně rozrůzněné.

Nářeční rozdíly se sice bohužel čím dál víc stírají, ale přesto stále regionální různost v češtině zůstává a je tomu tak na celém území Česka. Svou mluvou jsme všichni svázáni s krajem, odkud pocházíme. Dává nám pocit, že někde máme své kořeny, i když se třeba během života několikrát stěhujeme. Byla by škoda se té rozmanitosti vzdát. Pojďme si tedy o nářečích která jsou blízká právě vám, popovídat.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.