Ústecké asistenční centrum zruší víkendový provoz. Příliv uprchlíků z Ukrajiny totiž slábne

26. květen 2022 08:37

Od začátku vláky na Ukrajině prošlo ústeckým asistenčním centrem víc než 15 400 lidí. Vyplývá to z údajů krajských hasičů. Počet nově příchozích ale pomalu klesá a ústecké asistenční centrum bude nově v provozu pouze ve všedních dnech. Vyplývá to z informací krajského krizového štábu.

„V sobotu a neděli to bude víceméně na zavolání, pokud by bylo něco nutného. Takže ho nezavíráme – takto poběží dál,“ informoval o dalším provozu krajského asistenčního centra pro pomoc lidem z Ukrajiny hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Prozatím má asistenční centrum v budově někdejšího rektorátu fungovat do konce června.

„Je to i požadavek ze strany státu, aby krajské asistenční centrum fungovalo, takže do konce června je provoz zajištěn. Uvidíme, jak se to potom bude vyvíjet v letních měsících,“ říká mluvčí hejtmanství Martin Volf.

Chod krajského asistenčního centra pro lidi z Ukrajiny zajišťují vedle dobrovolníků, hasičů a policistů také dobrovolní hasiči. Ti by teď měli za svou práci dostat alespoň částečnou odměnu.

„Nyní se chystá materiál do rady Ústeckého kraje, ve kterém by mělo být rozděleno 540 000 korun mezi jednotlivé sbory dobrovolných hasičů – celkem pomáhalo 97 dobrovolných hasičů. Bavíme se samozřejmě i o tom, kolik jich bylo z jaké jednotky. Ty částky by se měly pohybovat mezi pěti a deseti tisíci korun,“ vysvětlil Martin Volf.

Už dřív přitom Ústecký kraj uvolnil milion korun pro tlumočníky a dobrovolníky, kteří pomáhají v asistenčním centru. Tam také hasiči lidem z Ukrajiny zajišťují ubytování, které následně proplácí Ústecký kraj. Dosud vyplatil mezi poskytovatele téměř 30 milionů korun. Peníze bude Ústecký kraj žádat po státu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související