Ústecká severočeská vědecká knihovna ukázala návštěvníkům jindy nepřístupné prostory ve Velké hradební

18. leden 2020

Dnem otevřených dveří začaly tím symbolicky oslavy 75. výročí vzniku knihovny v Ústí nad Labem.

Vedle toho si lidé mohli prohlédnout také vzácné knihy z knihovnické sbírky. „Co do rozměru se jedná o největší knihu, kterou ve fondu knihovny máme,“ představil publikaci o americkém ptactvu, která má rozměry 100 krát 68,5 centimetru, někdejší dlouholetý ředitel knihovny Aleš Brožek.

Lidé při dni otevřených dveří navštívili také vloni opravenou Wolfrumovu vilu. „Knihovna tuto budovu získala až na konci roku 1948, půjčovat ale začala už v listopadu roku 1945,“ vysvětlil Aleš Brožek s tím, že se jednalo o třetí budovu, do které instituce po roce 1945 přišla.

Nově otevřená budova se líbila také Stanislavě Pospíšilové z ústeckého Střekova: „Je to nádhera. Jen se bojím, jak to bude možné udržovat, aby se to zase nezničilo,“ obávala se. Knížky si chodí vypůjčovat pravidelně. „Vždycky si je s manželem objednáme na počítači a tady si je jen vyzvedneme,“ říká pravidelná čtenářka.

K 75. výročí vniku chystá knihovna řadu dalších akcí. Jednou z nich bude den otevřených dveří také v budově v Churchillově ulici.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související