Ušetřit za vodné můžete, aniž byste doma trpěli nedostatkem vody. Stačí si domů pořídit několik sanitárních doplňků

24. říjen 2020

Ačkoliv se díky častým jarním dešťům situace s podzemní vodou trochu zlepšila, i nadále je pitné vody nedostatek a bohužel se očekává, že se bude situace v budoucnu zhoršovat. Kvůli vysoké ceně spotřeba vody představuje pro každou domácnost stále větší výdaje. Podle Pavla Rybky ze společnosti SANELA můžete mít při používání úsporných zařízení vody dostatek a úsporu pocítíte pouze při placení faktur. Stačí si pořídit některé sanitární doplňky do koupelny, kuchyně a na toaletu.

V koupelnách je největším pomocníkem úsporný perlátor. Je součástí umyvadlové nebo kuchyňské baterie, na jejímž konci zajišťuje provzdušnění vody. Průtok vody s ekonomickým perlátorem je redukován na 6 litrů za minutu, zatímco běžnou baterií může protéct klidně 12 – 15 litrů za minutu. Díky hlavici perlátoru navíc můžete proud vody nasměrovat potřebným směrem.

Větší investicí, která se ale u početnější rodiny vyplatí, jsou i bezdotykové baterie. Během 15vteřinového mycího cyklu u klasické pákové baterie protečou 3 litry vody. U senzorové bezdotykové baterie je tato spotřeba téměř třetinová. Pokud si tedy umyjeme ruce 10x za den, tak s obyčejnou vodou vyplýtváme 30 litrů vody. Kdežto u automatické bezdotykové baterie spotřebujeme okolo 12 litrů. Ušetříte tak i za ohřev vody, což je rovněž velmi podstatná položka.

Kuchyňské bezdotykové baterie zvládnou více funkcí

Možnost úspory vody je samozřejmě i v kuchyni. Tady nám perlátor dobře poslouží také. Standardní bezdotyková baterie není vhodná, protože v kuchyni u dřezu během přípravy pokrmů a mytí nádobí potřebujeme mít možnost více úkonů. Tedy jednak si mýt ruce a mít možnost omývat například větší plechy na pečení v troubě. Na trhu jsou proto speciální kombinované bezdotykové kuchyňské baterie, které mají jak klasickou páku, kterou využijete při mytí nádobí, tak bezdotykovou část na mytí rukou.

Úspora na toaletách díky dvoutlačítkovým splachovačům

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, k plýtvání pitné vody dochází především na toaletách. Tady jsou ideálním řešením dvoutlačítkové splachovače toalet. Tento typ sofistikovaných tlačítek se ale bohužel většinou nedá napojit na běžné toalety.

Tlačítko je koncipováno na konkrétní typ montážního rámu. Usazení je proto vhodné řešit při rekonstrukci a přeměnou pozadí toalety tak, aby tlačítko odpovídalo montážnímu rámu a celé sestavě. Nicméně úspora vody stojí za to.

U dvoutlačítkových splachovačů toalet je spotřeba vody standardně 3 l na malé spláchnutí a 6 l velké spláchnutí. Pokud máte rodinný dům s více toaletami a početnou rodinu, v tom případě rozhodně stojí i za zvážení využít možnost domácího pisoáru. Nové modely s automatickým radarovým splachováním zvládnou spláchnout pouze jedním litrem vody. A to už finančně opravdu pocítíte.

Spustit audio