Unikátní znakokniha – „vynález“ liberecké knihovny

5. prosinec 2017

Krajská vědecká knihovna v Liberci zpřístupnila knihu Lucie Seifertové Český ráj a jeho tajemství neslyšícím. Vytvořila totiž webovou aplikaci, která kromě textu a ilustrací obsahuje i 90 videozáznamů 3 znakujících tlumočníků. 

Takzvanou znakoknihu pokřtili knihovníci v obřadní síni liberecké radnice. Navazují tak na 16 zvukových knih, které už vytvořili pro zrakově hendikepované děti.

„Pro neslyšící pracujeme v knihovně už dlouho. Máme zaměstnance, kteří umí znakový jazyk. Připravujeme exkurze i přednášky, které se do něj tlumočí,“ říká ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Znakokniha vypadá jako běžná elektronická kniha, říká tvůrce speciální webové aplikace znakoknihy Petr Hladík: „Dají se obracet stránky, všechno tak, jak jsme zvyklí v elektronické knize.“

Slavnostní křest znakoknihy se uskutečnil v obřadní síni liberecké radnice

Lucie Seifertová, autorka knižní předlohy Český ráj a jeho tajemství, má radost, že právě její kniha byla vybraná. „Jsem moc ráda, že si mě vybrali. Knížek je nepřeberný množství a zrovna já jsem měla tu čest, to je úžasná věc,“ říká spisovatelka.

Klikněte a prozkoumejte znakoknihu

Jestli chcete znakovou knihu prohlédnout, klikněte na webové stránky liberecké knihovny.

Nejen neslyšící se už teď navíc můžou těšit na další znakoknihu. Ředitelka krajské vědecké knihovny už ví i její titul. Prozradit ho ale zatím nechce, dokud na její vznik nesežene dostatek peněz.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.