Uklízení na rautech
Stáňa z Prahy reaguje na naše předchozí díly, týkající se rautů a podobných akcí a ptá se: „Na rautech jsem si všimla jedné opakující se skutečnosti – většinou tam není místo na uklízení použitého nádobí. Lidé to pak odkládají všude možně a mají pocit, že se provinili proti etiketě. I mě to strašně vadí. Máte taky takovou zkušenost?“
Milan Knotek, znalec etikety odpovídá: „Mám stejnou zkušenost, a proto talíř většinou na rautech nebo recepcích neodkládám. Hosté to totiž dělat nemají, vůbec se to od nich neočekává. Po místnosti chodí personál a neustále z rukou hostů odebírá prázdné použité talíře, skleničky a příbory – samozřejmě pokud hosté stojí.“
Alena Perková, moderátorka: „A když stojíme u stolečku nebo sedíme u stolu?“
Milan Knotek : „Tak je to ještě jednodušší – dojíme nebo dopijeme a o nic se nestaráme. Všechno necháme na stole a obsluha to uklidí.“
Alena Perková: „No a co když si chceme jít na rautu přidat? Jak obsluha pozná, že talíř už nepoužijeme?“
Milan Knotek: „Na rautu si můžeme jít přidat, vždy ale použijeme nový čistý talíř. Nikdy nejdeme nabírat jídlo s talířem potřísněným jídlem, je to velmi neestetické. A s tím přidáváním pozor, neměli bychom budit dojem člověka nenasytného, to pak snižuje naši důstojnost. Když si chce jít přidat dáma, může požádat svého manžela, partnera nebo třeba kolegu z práce, aby jí jídlo přinesl. Na rauty a recepce chodíme konverzovat, navazovat a udržovat vztahy, jídlo je až na druhém místě.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.