Uklidit přes 90 místností, připravit přes 2 kilometry prohlídkových tras. Tak vypadá hrad a zámek Frýdlant před sezónou

4. březen 2023 09:49

Na prohlídkových trasách hradu a zámku ve Frýdlantu v těchto dnech rušno. Památka je sice přes zimu uzavřená, pracovníci památkové správy ji ale intenzivně připravují na zahájení nové turistické sezony.

Uklidit a připravit musejí přes 90 místnosti a přes 2 kilometry prohlídkových tras včetně nádvoří. To jim zabere několik měsíců.

„Je to příprava před sezónou, protože tím, že se to tady předělává a staví, tak se to musí průběžně, aby se to nenosilo do expozic. Takže se začíná tady odspoda, a pak se vysává hrad i zámek. A to samé je i s úklidem,“ přiblížila Miluše Konopíková, kterou redaktorka zastihla při práci s vysavačem. Paní Konopíková přitom běžně pracuje jako referentka majetkové správy památky, ale jak uvedla, když je potřeba, tak pomáhá, kdo může.

Kromě úklidu připravují zaměstnanci správy památky třeba různé exponáty, například rozvěšování obrazů. Kastelána Jiřího Holuba zastihla naše reportérka při úpravě podkrovních pokojů, kde bydlelo 7 dcer posledního majitele zámku. „My teď poprvé od války vracíme těm místnostem původní podobu podle archivních dokumentů. Tady nahoře těch sedm holek mělo ložnice, mělo tady takovéto soukromé schodišťátko, napojení na matku, která bydlela o patro níž. A další soukromé schodiště do reprezentativních a pánských pokojů,“ popsal kastelán.

Brána frýdlantského hradu a zámku se veřejnosti otevřou 1. dubna. Prohlídkové trasy budou nově upraveny.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související