Uhodnete název obce se zříceninou hradu, kde žila čarodějnice s dcerou Černavou?

16. říjen 2017

Pohádkové místo v jedné malebné obci v okrese Jablonec nad Nisou. Žije tam přibližně 850 obyvatel. Na východním okraji obce se nachází zřícenina hradu, od něhož pochází jméno obce.

Milovníci českých pohádek a filmů si jistě vzpomenou na známý hrad, na kterém se natáčely záběry Troškovy pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci z roku 1987, kdy se na hradě usídlila strašidelná čarodějnice v podání Heleny Růžičkové s čarodějnickou dcerou Černavou. V pohádce je scéna třeba na hradní věži a v nádvoří hradu.

Obec se nachází nedaleko Malé Skály, necelý kilometr od centra obce severním směrem leží vrch Kopanina s rozhlednou téhož jména – někdy také uváděna jako Pacltova rozhledna.

Hádáte Frýdštejn? Ano, je to tak. Frýdštejn spojuje skalisko, kámen, na němž stojí, se slovem mír, pokoj, tedy s pojmem, po jehož naplnění většina lidí vždy toužila.

Nejhezčí cesta na hrad Frýdštejn je od zastávky vlaku Malá Skála, odkud můžete nejdříve navštívit skalní hrad Panteon – Vranov a dále můžete jít po značené cestě až na Frýdštejn.

Frýdštejn
autor: Marcela Augustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.