Uděláme možné i nemožné, abychom objekt zachránili, říká spolumajitelka farmy Vysoká

17. prosinec 2018 12:28

Farmu Vysoká u Chrastavy poničil na začátku prosince rozsáhlý požár. Nikdo nebyl zraněn a víc než 50 koní ze stájí se podařilo zachránit. Shořela ale většina hotelových pokojů i byt spolumajitelky. Ta odhaduje škodu až na padesát milionů korun a bojí se i o své zaměstnance. Zvedla se ale velká vlna podpory nejen ze strany města Chrastavy. Už při požáru pomáhaly desítky dobrovolníků a ti se vracejí i na odstraňování jeho následků. 

Požár farmy Vysoká u Chrastavy podle hasičů zapříčinila nejspíš neopatrná manipulace s hořící cigaretou nebo ohněm

Holé a ohořelé zdi, tak nějak vypadají apartmány jižního křídla farmy. „I krov musí pryč, statik zhodnotil, že není, na čem by to drželo,“ popisuje Václava Jarošová, spolumajitelka vyhořelého objektu.

Totální bezmoc

Koně na hořící farmě zachránili na úkor bytu – hasiči ho celý prolili vodou, aby nechytlo seno. „Pořád je to menší ztráta než ohrožení života padesáti dvou koní,“ pokračuje Jarošová a vzpomíná na požár: „Když jsem přijela, hořely na střeše dva metry čtvereční a do půl hodiny to bylo sedmdesát metrů. Hasiči dělali možné i nemožné a přesto jim vítr nedával možnost. Byl to hrozný pohled, totální bezmoc.“

Informace o veřejné sbírce jsou na městských webových stránkách. V současnosti je na transparentním sbírkovém účtu téměř 350 000 korun. Podle hasičů byla příčinou požáru neopatrná manipulace s hořící cigaretou nebo manipulace s hořícím ohněm. Případ se stále vyšetřuje.

Na koňské farmě usilovně pomáhají desítky dobrovolníků. „Jsou to kamarádi, mezi nimi i tesaři. Sklízejí, odklízejí, demontují, vynášejí suť, přijeli lidé i s technikou, zemědělci z okolí.“

Srdeční záležitost

Na znovuzrození farmy se podílel i otec spolumajitelky, Milan Svoboda. „Když to řeknu blbě, jsem ráda, že to neviděl,“ přiznává Jarošová a pokračuje: „Za čtrnáct let se tu udělalo moc práce a teď můžeme začít od začátku. Je to hrozně demotivující, bere mi to sílu a chuť, ale když vidím, kolik lidí nás podpořilo, tak mi to sílu vrací. Uděláme možné i nemožné, abychom farmu zachránili a aby nás to nepoložilo.“

52 koní na hořící farmě zachránili na úkor bytu – hasiči ho celý prolili vodou, aby nechytlo seno

O své místo se na Vysoké možná oprávněně bojí sedmnáct zaměstnanců. „Už když jsem viděla, jak hoří farma, blesklo mi hlavou, co bude dál, bojíme se o místo,“ říká Monika Tůmová, která na farmě dělala osm let pokojskou.

Chrastava pomůže čtvrt milionem

Farmě Vysoká se rozhodlo pomoct i město Chrastava, vysvětluje starosta Chrastavy Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj: „Pomoct bychom se rozhodli komukoliv, protože od povodní 2010 víme, co taková pomoc znamená. Nejen z ekonomického, ale i z morálního hlediska.“ Město pro vyhořelou farmu ze svého rozpočtu uvolnilo 250 000 korun. „Farma Vysoká dělala Chrastavě krásné jméno, i díky ní lidé poznávali Chrastavu,“ dodává Canov.

autor: Lucie Fürstová

Související