Úchvatný pohled do údolí řeky Dyje se otevírá z Hardeggské vyhlídky na Znojemsku

20. červen 2022

Na samotných hranicích České republiky a Rakouska, uprostřed lesů Národního parku Podyjí můžete objevit Hardeggskou vyhlídku. Cesta k ní je z české strany zcela nenáročná, ale trochu se projdete. Pokud přijedete autem, musíte ho nechat na parkovišti před obcí Čížov. Pak vás čeká asi hodinová procházka po asfaltové cestě k odbočce na vyhlídku.

Po pár desítkách metrů vám bude odměnou nádherný výhled na nejmenší rakouské město Hardegg a údolí řeky Dyje. Od parkoviště můžete samozřejmě pokračovat také na kole. A Správa Národního parku Podyjí myslí i na hendikepované, takže po domluvě na infocentru lze ve výjimečných případech vozem dojet až k rozcestí u vyhlídky. Infocentrum se nachází na konci obce Čížov.

První, co upoutá oko každého návštěvníka, je hrad Hardegg, který se z vyhlídky nabízí jako na dlani, ostatně jako celé město v údolí. S rozlohou 600 metrů čtverečních je hrad jednou z největších obranných pevností dolního Rakouska. Můžete ho i navštívit, ale musíte počítat s tím, že terén hradu je částečně strmý a jsou tam i schody, takže pro lidi s omezeným pohybem může být návštěva náročnější. Hrad si můžete prohlédnout i bez průvodce. Přes prázdniny je otevřený denně, na jaře a na podzim pouze o víkendech. Mimochodem, hrad Hardegg si zahrál v seriálu brněnského studia České televize Labyrint režiséra Jiřího Stracha.

Údolí Dyje nabízí krásnou přírodu a klid

Město Hardegg není to jediné, co můžete z vyhlídky spatřit. Údolím protéká řeka Dyje, jejímž středem prochází hranice obou zemí. Z rakouské strany se do ní vlévá největší přítok Dyje v Národním parku – potok Fugnitz. A kochat se také můžete nádhernou okolní přírodou. Budete-li pozorní a tiší, během výletu potkáte i mnoho zajímavých druhů ptáků, plazů či hmyzu.

Hardeggský hrad

Původní altán stával na vyhlídce od roku 1885, tehdy se mu říkalo Luitgardina vyhlídka. Postupem času, zejména za dob totality, chátral, až byl nakonec úplně zničen. Po pádu železné opony altán obnovil Rakouský klub turistů a v roce 1990 ho věnoval tehdejší Správě CHKO Podyjí.

Pohraničí a návštěva města

Už za obcí Čížov na sebe upozorní státní hranice. Tedy ta bývalá, protože správci území zanechali pro budoucí generace část železné opony v původním stavu. Přímo u infocentra si tak můžete připomenout, že během totality byla vyhlídka nepřístupná. Nacházela se totiž v bezpečnostním pásmu.

Pokud sejdete až dolů k městu Hardegg, narazíte cestou na dva pohraniční řopíky a také na bývalou celnici. Po mostě přes Dyji se dostanete až na rakouskou stranu. Malebnost a čistota městečka rozhodně stojí za vidění. Nezapomeňte ale, že se vydáváte do chráněného území, proto putujte jen po vyznačených stezkách a k přírodě se chovejte ohleduplně. Odmění se vám svou uzdravující silou.

Spustit audio