U Rotštejnu museli uzavřít můstek, hrad ale zůstává přístupný

27. červen 2019

Nejen s čerty nejsou žerty. Žerty nejsou ani s pískovcovými skalami, ve kterých se nachází zřícenina pohádkového hradu Rotštejn.

Přes jeho nádvoří vede od roku 1941 žlutá turistická stezka do a z Klokočských skal a právě na ní, v těsné blízkosti hradu, hrozí zřícení můstku mezi skalami. „Můstek vydržel dlouho, ale po letošní zimě se z něj začaly uvolňovat ze spodní části pláty betonu a není to zcela bezpečné,“ upřesňuje kastelánka hradu Rotštejn Hana Talli Hlubučková.

Uzavření můstku, které doporučil statik, pro turisty ani návštěvníky hradu žádné velké komplikace neznamená.  Správci hradu vyznačili cedulemi náhradní cestu v délce zhruba 300 metrů a na uzavírku můstku zareagovali i značkaři Českého klubu turistů a stezku přeznačili. Turisté se tak vlastně nemusí o nic starat, stačí jen jít po žluté.

Uzavřený můstek u skalního hradu Rotštejn

„Náhradní trasa vede asi padesát metrů do Rotštejnského dolu a potom se odklání šikmo nahoru po staré Aerelantálské stezce. Chtěla bych moc poděkovat Klubu českých turistů za rychlou reakci a přeznačení cesty,“ dodává Hlubučková.

I když je průchod přes můstek zatarasený, najdou se tací, co omezení nerespektují a zbytečně riskují zřícení do údolí. Opravit můstek v nepřístupném terénu na území přírodní památky CHKO Český ráj nebude až tak jednoduché a zřejmě to nebude v této sezoně.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.