U Dubé pokračuje zásah hasičů u hořícího lesa, požár už se nešíří

31. květen 2018

Hasiči pokračují v likvidaci požáru lesa u Dubé na Českolipsku. Hořelo tam na ploše zhruba dva a půl hektaru. Na místo ráno dorazila technika a 15 jednotek hasičů. Včera se jim podařilo uhasit plameny a zajistit, aby se požár dál nešířil.

Dnes se podle mluvčí Pavlíny Bílkové budou hasiči snažit zajistit, aby nezačalo hořet znovu. 

„Úkol hasičů je tedy dopravit kyvadlově vodu. Prozkoumat metr po metru toho lesního porostu a dohasit skrytá ohniska,“ popsala postup při likvidaci požáru mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Hasiči zasahují v nepřístupném terénu v lese nedaleko Dubé

Požár byl nahlášený v úterý kolem půl deváté večer. Na místě ve středu zasahovalo dvacet jednotek hasičů. Práci jim komplikoval členitý a velmi obtížně přístupný terén. Museli kvůli tomu natáhnout přes kilometr hadic. Na některá místa museli povolat vrtulník.

Museli natáhnout přes jeden kilometr hadic, vodu přivedli z nedalekého koupaliště v Nedamově

„Pomáhal nám proto i vrtulník, který pomocí bambivaku shazoval vodu do toho úplně nepřístupného terénu, tam kam se hasiči vůbec nedostali. Požár se v tuto chvíli dál nešíří, na místě zůstalo přes noc několik jednotek hasičů jako dozor. Zasahovat na místě budeme ještě minimálně čtyřiadvacet hodin,“ shrnula ve čtvrtek ráno Pavlína Bílková.

Na některá místa se nemohli vůbec dostat, povolali proto vrtulník

Zásah v lese zkomplikoval ve středu hasičům i další požár v nedalekých Vrchovanech, kde hořela stodola plná sena.

„Vedle ní stál ještě rodinný dům, uvnitř kterého se nacházelo několik propanbutanových lahví. Jedna stihla explodovat, ty ostatní hasiči vynesli ven a chlazením zabránili dalšímu explozivnímu hoření. Uhasili jsme to, lokalizovali, zlikvidovali. Naštěstí nikdo nebyl zraněn,“ popsala druhý požár Bílková.

autoři: Tomáš Mařas , mib
Spustit audio

Související