U Barušek. Ještě před 120 lety bydlely v unikátním skalním bytě nedaleko hradu Kost dvě vdovy

7. červen 2021

Ještě před sto lety bydleli lidé ve skalách. Jeden z nejznámějších skalních bytů v Českém ráji najdete nedaleko hradu Kost, říká se mu U Barušek - kdysi zde žily dvě vdovy. Na reportérku Elišku Pilařovou před objektem čekal geograf Vlastimil Pilous.

Čtěte také

Raisova povídka Ve skále měla krásnou kulisu. Jednak za námi silueta hradu Kost jako na pohlednici a před námi do jednoho skalního suku vytesané schody. A uvnitř docela prostorné bydlení.

„To jsou známá skalní obydlí, kterým se říkalo Barušky. Podle dvou starých žen, které zde žily. Ale byly sem násilně nastěhovány a navíc jejich vztahy nebyly dobré, Takže to do těch idylických Barušek mělo dost daleko."

Ovšem to znamená, že tohle obydlí tady už muselo být dřív.
„Údajně bylo vytesáno v oněch měkkých pískovcích kolem roku 1850. Majitel panství sem nastěhoval na dožití v roce 1881 své dvě zaměstnankyně Báry. První z nich byla vdova po pacholkovi. Druhá, poloslepá, byla vdova po nádvorníkovi, což byla vyšší funkce. A tak dávala té druhé vdově po pacholkovi najevo svoji společenskou převahu."

Jeden z nejznámějších skalních bytů v Českém ráji najdete nedaleko hradu Kost

„Takže v té místnosti zhruba 5 x 5 metrů muselo být občas pořádně dusno. Ony tedy dostávaly obě deputát, ale každá obsadila jeden kout místnosti a měly oddělené peníze, majetek, potraviny, prostě všechno."

Celkem v jeskyni žily údajně 19 let

To je tak dobré na pakostnici. Ostatně ani přístup sem není úplně pohádkový.
„Ono je to jen pár metrů nad údolní nivou, ale třeba jen to koncové schodiště vytesané také do skály je vysoké asi 3 metry, tak to nic příjemného nebylo do těch schodů stoupat, pro ty staré ženy."

Čtěte také

Jdeme se podívat dovnitř. Necháme se pozvat od Barušek.

Je to docela komfort. Velká okna, komín je otevřený, tady asi byla kuchyně, vedle pokoj.
„Tenkrát tu byly regulérně okenice a dveře. I prkennou podlahu mohly mít."

Je tu vidět dokonce police, kamenné lavičky. A pozor, jsou tu i další prostory. Tak to je 3+1.
„Pískovec je taková suchá hornina, na rozdíl například od žuly nebo krystalické břidlice. Takže když se to zde vytápělo, tak to zase tolik katastrofické být nemuselo."

Tady měly zřejmě sklípek, vedle byla určitě zahrádka. Na dřevo to měly kousek, takže to byl docela zajímavý pískovcový dům.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.