Týden vědy nabídne v kraji odborné přednášky i prohlídku observatoře

5. listopad 2018

Začíná Týden vědy a techniky.  Osmnáctý ročník vědeckého festivalu nabídne v následujících sedmi dnech více než šest set akcí po celé republice. V Libereckém kraji si zájemci můžou třeba prohlédnout například observatoř Panská Ves nebo optické laboratoře v Turnově.

Obě instituce zpřístupní Akademie věd ČR v rámci Týdne vědy a techniky. Observatoř Panská Ves u Dubé na Českolipsku bude pro veřejnost otevřena v sobotu 10. listopadu mezi devátou a šestnáctou hodinou. Exkurze začínají každou celou hodinu, rezervace je nutná jen u větších skupin. Vědci tam návštěvníkům ukážou například antény, kterými přijímají signály z družic. Zájemce čekají také ukázky ionosférických měření a příjmu magnetosférických hvizdů, dozví se také zajímavosti o družicích MAGION. Úroveň programu bude přizpůsobena věku návštěvníků.

Logo

V pátek a v sobotu budou veřejnosti otevřeny také optické laboratoře Centra TOPTEC v Turnově, určených pro vývoj optiky pro kosmický výzkum. Předem ohlášené skupiny můžou laboratoře navštívit v pátek osmi do půl třetí a v sobotu od deseti do čtrnácti hodin. Individuální prohlídky pro jednotlivce a menší skupiny se budou konat vždy v celou hodinu. Sraz bude vždy na vrátnici administrativní budovy Dioptra v Sobotecké ulici.

Pro širokou veřejnost jsou v týdnu určeny také odborné přednášky v liberecké IQLANDIE. Ve středu ve čtrnáct a v osmnáct hodin tam lidé můžou navštívit přednášku na aktuální společenské téma - Islamofobie po česku. V sobotu od šestnácti hodin pak je připravena přednáška Jak Slunce ovlivňuje Zemi a její blízké okolí. Vstup do iQLANDIE je zdarma pouze na čas přednášky, účastníci dostanou u pokladny rozlišovací pásku.

Informace o dalších akcích v rámci Týdne vědy se můžete dozvědět na stránkách www.tydenvedy.cz. Přístup na všechny akce je zdarma, na některé z nich je ale nutné se předem objednat.

autor: mib
Spustit audio