Týden očima Petra Schwarze: Když nastala letní horka

14. červenec 2018

Česko má po více jak půl roce vládu s důvěrou Sněmovny, tedy vládu, která vznikla skutečně na základě volebních výsledků, což je pro zemi a její mezinárodní prestiž dobrá zpráva, bez ohledu na to, jaká ta vláda je a že její existenci umožnila podpora komunistů, v historii České republiky poprvé.

David Klimeš: Bez dobrého programu Babiše porazit nejde

Druhá vláda Andreje Babiše žádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD bude už od čtvrtka vládnout s důvěrou Poslanecké sněmovny. Po půlnoci ho při hlasování podpořili poslanci KSČM, zástupci ostatních šesti stran byli proti. Česká republika má plnohodnotnou vládu po více než osmi měsících od voleb. Vláda získala 105 hlasů. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. Vláda začne úřadovat, ale i opozice bude mít nyní šanci se proti ní jasně vymezit. 

Pravda, dříve slibovaných odborníků v Babišově kabinetu moc nenajdeme, ani mezi nominanty jeho hnutí ANO, ani mezi koaličními sociálními demokraty, a to ještě premiér na poslední chvíli nahradil ministryni spravedlnosti Malou, která už se ztrapňovala neúnosně, dosavadním místopředsedou Legislativní rady vlády Kněžínkem.

Navíc komunisté Babiše tlačí hned od počátku. Už teď by rádi, aby třeba vyměnil ministra dopravy Ťoka. Premiérovým štěstím je, že opozice zatím předvádí pozoruhodnou neschopnost shodnout se na čemkoliv pozitivním, neustálá, byť třeba i oprávněná kritika zrovna programem není.  

Globální rozvrat

Britské premiérce Mayová odešli z vlády ministr pro brexit Davis a ministr zahraničí Johnson, nový návrh podoby brexitu jim byl příliš měkký. Jenže ten tvrdý zase děsí nemálo firem, odchodem ze země v takovém případě pohrozila i britská ikona automobilového průmyslu Jaguar-Land Rover.

Adam Černý: Co prozradil summit NATO? 

summit NATO společné foto; Donald Trump a Theresa May

Ofenzivní způsob, který zvolil americký prezident na summitu NATO a vzápětí i stejný tón, který použil v rozhovoru pro britský The Sun před návštěvou Londýna, v němž kritizoval premiérku Mayovou, co se týče brexitu, připomněl, že v kořenu slova ofenzíva najdeme slovo, které se do češtiny překládá jako urážka. 

Americký prezident Trump vyrazil do Evropy na návštěvu, kterou deník The New York Times označil za „turné zaměřené na globální rozvrat“. Napřed šokoval na summitu NATO, když hrozil odchodem Spojených států z Aliance, pokud spojenci do půl roku nezvýší své příspěvky na dvě procenta HDP, což je, pravda, požadavek oprávněný, ale dost zvláště vynucovaný.

Opakovaně napadal Německo, že bere plyn z Ruska, což není tak úplně Trumpova věc, a před svým příjezdem do Británie dokázal vyvolat demonstrace v mnoha tamních městech neomaleným útokem na Mayové návrh Brexitu, což pak oba při společné tiskovce žehlili. Prostě lídr s kolty proklatě nízko.

Kdyby se hloupost prodávala...

Kdyby se hloupost dala prodávat na tuny, mnozí světoví „myslitelé“ by se stali magnáty. Íránský generál se rozčílil, že se Izrael spikl s nějakým íránským sousedem a společně pouští Peršanům přes hranice jen mraky, ze kterých neprší ani nepadá sníh.

Jindřich Šídlo: Muselo to tak skončit?

Jindřich Šídlo

Vláda Andreje Babiše má důvěru, začíná hledání „viníků“. Bylo opravdu nutné, aby vznikla vláda v čele s trestně stíhaným politikem závislá na hlasech komunistické strany, což v obou případech znamená velké polistopadové premiéry? Neudělaly „tradiční“ i méně tradiční demokratické strany chybu a neměly by po středečním představení ve sněmovně přičítat odpovědnost hlavně samy sobě?

Mladá Američanka způsobila poplach na vídeňském letišti, když si chtěla letadlem z Rakouska odvézt vskutku exotický suvenýr – nevybuchlý dělostřelecký granát z druhé světové války, který našla na horské túře. Ve španělské Pamploně se jako každoročně celý týden tisíce potenciálních dárců orgánů pokoušely nechat se přizabít při tradičních bězích ulicemi před býky.

Syrský muslimský duchovní zase v kázání šířeném přes internet do celého světa označil fotbalové mistrovství světa za židovskou konspiraci proti islámu, což dokládal nechvalně známým antisemitským podvrhem zvaným „Protokoly sionských mudrců“.

Častější zázraky

Pražský magistrát a jeho správa komunikací změnily svým uvážlivým přístupem k plánování oprav ulic na počátku týdne centrum hlavního města v jedno velké parkoviště aut i tramvají, aby na konci týdne došly k poznání, že některé další plánované opravy bude zapotřebí přece jen odložit, než se opraví aspoň něco.

Český katolický primas kardinál Duka se rozhodl soudně bojovat proti divadelnímu představení, které prý uráží jeho křesťanskou víru, přičemž poněkud pozapomněl třeba na Ježíšova slova o kameni a chlebu či nastavené tváři a docela se myšlenkově přiblížil té části fundamentalistických muslimských duchovních, která se také prostřednictvím státní moci pokouší umlčet myšlenky podle jejich názoru islám urážející. A jen dodávám, že bych na to představení nešel, protože by se mi, podle toho, co jsem četl, dost nelíbilo.

Ale stávají se stále i zázraky, Bohu díky. Z thajské jeskyně se po téměř třech týdnech podařilo zachránit skupinu mladých fotbalistů, uvězněných i s jejich trenérem vodou kilometr pod zemí, přičemž cesta k záchraně chlapců, zhusta neplavců, vedla i přes třicetimetrový ponor či zatopené jen málo přes půl metru široké průrvy. Obětavosti a profesionalitě záchranářů z celého světa jen a jen čest a sláva.

Ať se zázraků dočkáme častěji, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz

autor: Petr Schwarz
Spustit audio