Turnov zvyšuje nájmy v městských bytech. Nové sazby platí už od 1. června

2. červen 2021 18:23
Zprávy

V domovech s pečovatelskou službou i v ostatních městských bytech v Turnově podraží nájemné. Částka se bude odvíjet i od toho, jestli je byt po rekonstrukci, nebo na ni teprve čeká. Podrobnosti shrnula redaktorka Jana Pšeničková.

Turnovská radnice se rozhodla nájemné zdražovat, protože město potřebuje mít dostatek peněz na opravu svých bytů, které nejsou v dobrém stavu. Dohromady jich má tři sta, z toho dvě stě je takzvaných bytů zvláštního určení, tedy pro lidi s nějakým stupněm invalidity nebo ve starobním důchodu. Tam by mělo nájemné, za které teď lidé platí 73 korun, stoupnout o tři koruny za metr čtvereční.

Zdražování v běžných městských bytech

Čtěte také

V běžných bytech, která patří městu Turnov, se nájem zvýší ze 74 korun za metr čtvereční na 78 korun měsíčně. U nájemních smluv, které jsou uzavřené na dobu určitou, bude město nájem o stejné částky zvedat každé dva roky. Tam, kde byly smlouvy uzavřeny na dobu neurčitou, se stávající nájemné jednorázově zvýší o 20 procent. V bytech, které prošly generální rekonstrukcí, a těch je podle radnice dohromady asi jen pět, se nájemné zvýší o 30 korun za metr čtvereční, za měsíc. Podmínkou je, že byt má nové jádro, koupelnu, kuchyň, elektroinstalaci, okna nebo podlahy.

„Ani tak se zdaleka nedostáváme na komerční nájemné, pořád je to nájemné velmi výhodné. Nemůžeme ho ale dlouhodobě mít podfinancované, abychom nedokázali opravovat naše byty, to je nepřijatelné,“ vysvětlil starosta Turnova Tomáš Hocke z Nezávislého bloku.

Zájem o bydlení v městských bytech v Turnově je velký a bytů málo. Podle starosty má město připravený projekt na výstavbu domova s pečovatelskou službou, který by mohl vyrůst vedle současného Alzheimer centra. Ve třech nových domech by tam mohlo být zhruba 30 bytů. Bez dotace ale není město schopné dům postavit a zatím se o ni ani nechystá požádat. V Turnově plánují hlavně opravovat svůj stávající majetek. Oprava jednoho bytu vyjde podle vedení města na 400 až 500 tisíc korun.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související