Turistické cesty, které vedou k přezimovacím oborám a krmelištím, budou od prosince tabu

Kvůli ochraně jelení zvěře se od 1. prosince v Krkonoších uzavře několik turistických cest, které vedou k přezimovacím oborám a krmelištím.

Obor pro přezimování jelení zvěře je na území Krkonošského národního parku (KRNAP) 16. Potvrdil to mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Omezení potrvá do 30. dubna, seznam uzavřených cest je na webu parku.

Omezení se týká 17 cest, například zeleně značené turistické trasy nad Michlovým Mlýnem podél Dřevařského potoka nebo úsek červeně značené Bucharovy cesty mezi Předním a Zadním Žalým.

Omezení vydává Správa KRNAP na zimu pravidelně. „Každá z těchto turistických cest má alternativu, nejde o páteřní trasy,“ řekl Drahný. Cílem je zajistit klid pro jelení zvěř v obůrkách, která se může na relativně malém oploceném prostoru splašit a způsobit si zranění.

„Správa KRNAP již řadu let provozuje celou síť přezimovacích obůrek, které slouží k tomu, aby se do nich přes zimu zkoncentrovala jelení zvěř a nepůsobila škody v přírodě. Když napadne sníh, zvěř nemá co jíst a může působit škody v lese,“ vysvětlil Drahný.

Obůrky na různých místech hor začaly vznikat také proto, že jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy, v létě do hor a v zimě do podhůří. „V přezimovacích obůrkách se lesníci o jelení zvěř starají a zůstává tam prakticky do začátku jara,“ řekl Drahný.

Lesníkům se tak v oborách daří na zimu zachytit přes 90 procent krkonošských jelenů a škody na lesích od zvěře jsou díky tomu velmi malé. Na české straně Krkonoš je jelení populace dlouhodobě stabilní, žije tam asi 650 kusů jelení zvěře.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související