Turisté z České Lípy mohou v Brništi na Českolipsku potkat dřevěné sochy hastrmanů

31. březen 2015

Již v roce 1928 začali chodit na výlety členové českolipského Klubu českých turistů. Ten je v Libereckém kraji nejen nejstarším, ale i největším. Jedinou a pro ně temnou dobou, kdy musel klub činnost přerušit, byla 2. světová války. Po ní pak museli členové klubu znovu značit turistické cesty nebo připravovat ubytovny. A jako jedni z prvních začali také pořádat cesty do zahraničí. Pořádají je i dnes, ale nezapomínají ani na Českolipsko.

Na zajímavou cestu se nyní mohou vydat do Brniště. Čeká je tam Stezka hastrmanů. „Ne, není to apríl. Je to moc hezký výlet. Projdete se po hezké cestě mezi rybníky. Velice hodnotím Brništské, že upravili ty končiny, protože to kdysi dávno bylo něco tak ošklivého, kolem toho rybníka, a oni z toho udělali nádherné poetické místo. Potom projdete Brništěm a půjdete polními cestami do Belenic k Božímu hrobu. V Nových Zákupech kdysi bývala lesnická škola a teď je tam založené arboretum. Málokdo o tom ví," říká místopředsedkyně českolipského klubu českých turistů Anna Machová, podle které určitě stojí za zmínku a za zastavení právě dřevěné sochy v Brništi.

„Dřevěné sochy, ty jsou výborné. Potom je tam baptistický kostel a vůbec bych řekla, že ta obec je úpravná. Řekla bych, že Brniští vědí, co chtějí dělat. Pořádají různé akce a poutě a tím pádem dávají dohromady lidi, takže Brniště stojí za prohlédnutí, protože tam dýchá taková vesnická soudržnost. To málokde vidíte," popisuje situaci Anna Machová.

Na výlet se odjíždí vlakem z českolipského nádraží. Anna Machová upozorňuje na to, co je nutné vzít si s sebou. „V každém případě pláštěnku, protože pláštěnka se nosí, aby nepršelo. Kdo ji zapomene, vždycky kvůli němu prší. Potom samozřejmě dobrou svačinu a několik peněz na kávu a případně i nějaký nápoj jako je pivo a podobně. To patří k tomu, aby se dal turistický výlet zhodnotit. A potom samozřejmě dobrou náladu a pohodu."

Kolik turistů se vydá po Stezce hastrmanů se zatím neví, ale podle účasti na jiných výletech by to mohla být opět minimálně dvacítka nadšenců a milovníků Českolipska.

Spustit audio