Turisté si lese rozdělávali oheň. Nedaleko požáru a přes zákaz. V Hřensku hoří osmý den

Na Pravčickou bránu v Českém Švýcarsku zasaženém rozsáhlým lesním požárem se v sobotu pokusili dostat tři turisté, dva muži a jedna žena. Policisté je vykázali, jak uvedli na twitteru.

„Strážci národního parku v sobotu také odhalili, že si turisté v lese rozdělali oheň,“ řekl ředitel správy národního parku Pavel Benda. V Českém Švýcarsku hoří les osmý den.

„I přes naše opakované apely se v sobotu v podvečer dva nezodpovědní muži a jedna žena vydali na Pravčickou bránu, a to přes dosud neuhašená místa. Policisté je z národního parku vykázali a naposledy věc vyřešili domluvou,“ uvedla policie.

Nepotvrzené informace o turistech na Pravčické bráně měl i správce národního parku Pavel Benda. „Zprostředkovaně mám informaci, že na Pravčické bráně byla skupinka turistů. Přístup je z české strany obšancovaný, možná se tam dostali z Německa, ale nemohu to potvrdit,“ řekl Benda.

Strážci podle něj v lese nalezli také místo, kde si lidé rozdělávali oheň, ačkoliv nedaleko zuří lesní požár a rozdělávání ohňů je zakázáno. „Mám zprávu od strážců, nevím teď, zda je přímo našli na místě, nebo nalezli už jen ohniště,“ řekl Benda.

„Je naprosto neuvěřitelné, co prostě takováto skupina lidí dokáže, a je mi z toho smutno. Pro to já opravdu nemám vysvětlení, lidská blbost je s dovolením opravdu nekonečná a bojovat s lidskou blbostí je předem ztracený boj,“ dodal.

Letové podmínky

Hašení požáru v národním parku České Švýcarsko dnes ráno komplikovala mlha, kvůli které nemohla vzlétnout letecká technika. Konkrétně jde o šest vrtulníků a pět letadel. Oproti sobotě se stav dostupné techniky snížil o jeden vrtulník, polský Black Hawk, který je dočasně nedostupný kvůli plánovanému servisu. Počítá se s jeho návratem, není ale jasné, jak dlouhý výpadek bude.

Letadla se do akce nezapojila ani včera kvůli nízké oblačnosti. Počasí se ale po deváté hodině dopoledne vyjasnilo a hasiči v neděli s leteckou pomocí počítají.

V noci na neděli se hranice požáru neposunuly, podle Bendy šlo zatím zřejmě o nejklidnější noc. „Slabý déšť ale situaci moc nepomohl, nebyl vydatný, byl krátkou dobu. Příznivější bylo, že těm lidem v terénu se pracovalo líp, nebylo vedro,“ řekl Benda.

Les v národním parku začal hořet před týdnem v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1 060 hektarů. Na akci se od víkendu podílí přes 750 nasazených hasičů, využívají k tomu na 300 kusů techniky.

Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související