Turisté nesmí do prostoru požářiště. Jinak je omezení relativně malé, přibližuje mluvčí parku České Švýcarsko

13. srpen 2022

Obyvatelé Mezné, Mezní Louky a části Hřenska se vracejí domů. Před dvaceti dny je vyhnal největší lesní požár v historii Česka. Porost, kde hořelo, už od hasičů kompletně převzala správa národního parku České Švýcarsko. Na která místa se už turisté dostanou? A kam se stále nesmí? Ptáme se mluvčího parku Tomáše Salova.

Dohled na požářištěm teď musí zajistit správa národního parku. Máte na to dost dobrovolných hasičů?

Čtěte také

Máme něco přes 70 dobrovolných hasičů z 22 jednotek. To jsou nasmlouvané jednotky, které mají držet nad požářištěm dohled do konce měsíce. Jejich činnost je podpořená 40 profesionálními hasiči, kteří mají aktuálně sídlo na Mezní Louce. Pro nejbližší dny dohled máme zajištěný, ale stále obvoláváme zřizovatele jednotek dobrovolných hasičů, aby nám vyšli vstříc a na smluvní bázi nám sem někoho poslali, protože je to opravdu personálně náročné.

Na celém území parku teď nově platí zákaz vstupu do lesa v noci. Zvládnete to hlídat?

To je jednodušší část činnosti, na to si vystačíme s našimi profesionálními a dobrovolnými strážci. Vymáhání zákazu nočního vstupu do lesa takový problém nebude.

Na která místa se už turisté dostanou? A kam se stále nesmí?

Dá se říct, že se nesmí do prostoru požářiště, v zásadně to zahrnuje Pravčickou bránu, Edmundovu soutěsku, cesty vedoucí k nim. Takže všechno co je v okolí Mezné a Mezní louky je pro návštěvníky nepřístupné, ale situace se mění už od Vysoké Lípy, odkud se dostanou návštěvníci po značených turistických cestách prakticky ke všem důležitým návštěvnickým cílům, takže omezení je relativně malé.

Ale přeci jen pokud jde o nejnavštěvovanější místa, jako je třeba Pravčická brána nebo soutěska řeky Kamenice, máte nějaký výhled, kdy tam bude možný vstupu turistů?

To je těžká otázka, protože tam se budou muset prohlédnout turistické cesty, a to ze dvou hledisek. Jednak jde o bezpečnost nebo o rizika, která vyplývají z narušených skalních svahů a o rizika, která vyplývají ze stojících stromů, kterým mohly odhořet kořenové systémy a mohly by začít padat. Naši geologové se na místa chystají počátkem příštího týdne.

Je už plně přístupná i německá část národního parku? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související