Turecký med lze si doma snadno připraviti

Poutě a jarmarky bývaly spojené s mlsáním různých dobrot, mimo jiné tureckého medu. V našich časech se s ním už moc nesetkáváme, ale můžeme si ho zkusit připravit doma. Recept mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

3 velké lžíce medu se se sněhem z pěti vajec a 42 dkg na prášek roztlučeného cukru za stálého míchání povaří. Vaří se tak dlouho, až je směs hustá, načež zamíchá se do ní jader ze 100 kusů ořechů na hrubo rozsekaných. Pak se směs natře v tloušťce 2 cm na oplatku a druhou se přikryje a mezi dvěma prkénky mírně slisuje, až vychladne. Hotový turecký med se pak na čtverhranné kousky rozkrájí.