Trutnov a Vrchlabí brzy otevřou městské jesle a mateřské školky. Jak bude jejich provoz vypadat?

29. duben 2020 09:54

Už za pár dní se otevřou brány jeslí a mateřských škol v Trutnově a Vrchlabí. Tato zařízení jsou přes měsíc a půl uzavřena kvůli šíření koronavirové nákazy. V obou městech zůstaly otevřené celkem 3 mateřské školy pouze pro děti zdravotníků a zaměstnanců bezpečnostních sborů. 

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že už se obnovil provoz některých velkých podniků a firem a rodiče nastoupili do práce, rozhodli představitelé Vrchlabí a Trutnova o znovuotevření těchto zařízení pro děti. V Hradci králové začne 14 vybraných mateřských škol fungovat v omezeném režimu od 4. května.

„Já jsem oslovila rodiče u kterých vím, že nutně potřebují do práce. Takže ti to využijí. Zatím začne pomaličku po malých skupinkách a budeme to postupně rozvolňovat," říká vedoucí městských jeslí ve Vrchlabí Vlasta Švadlenková.

Zapsáno sice mají celkem 35 dětí, ale zatím jich bude chodit přibližně 15.
„Rozdělíme si je po budově. Jedeme na tři oddělení, takže tam budou zhruba maximálně po šesti, jak to vidím."

Městské jesle ve Vrchlabí

Všechny pracovnice jeslí budou prý neustále nosit roušky. Ochrana úst a nosu u dětí bude podle Vlasty Švadlenkové hodně náročná.
„Právě jsem to zrovna řešila s rodiči. Roušky dají dětem s sebou, ale prostě ty malé děti je nechtějí nosit. Budeme to zkoušet."

Čtěte také

Dodává ale že rozhodně nebudou tety s dětmi chodit na procházky, zdražovat se budou pouze na zahradě. Apeluje také na rodiče, že bude při každém příchodu pečlivě kontrolován stav jejich dítěte.
„S tím musí rodiče počítat. Že jakmile zjistíme nějaký náznak nemoci, tak je budeme hned posílat domů. Určitě se to bude hlídat daleko víc."

Přípravy na otevření vrcholí, pracovníci technických služeb prostory vydezinfikovali, teď se pere a uklízí.
„U nás jsou hygienické podmínky vždy přísné, teď to tedy ještě doladíme. Bude se samozřejmě dezinfikovat častěji. Ale máme vše vydezinfikováno, sundáno, vypráno, znovu vše povlékneme."

Budova mateřské školy

Ve stejný den se otevřou také všechny vrchlabské školky. O tomto termínu rozhodli sami rodiče.

Spustit audio

Související