Tropický zázrak v plechovce. Kokosové mléko je univerzální surovina do kávy, kari i kosmetiky

7. listopad 2025

Kokosové mléko není to stejné jako kokosová voda. Vyrábí se rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením.

Podle množství dužiny má kokosové mléko různou hustotu – hustější je výborné na vaření a ředěné zase do nápojů. Hustší verze obsahuje víc tuku i chuti. Kokosové mléko se může chlubit vysokým podílem nasycených tuků, je bez laktózy a pomůže i se stabilní hladinou cukru v krvi. Dokáže zmírnit pálivost potravin, které se často přidávají do asijských pokrmů, skvěle se hodí do smoothie, zmrzlin, chia pudinků, ovesných kaší. Zkuste ho i do kávy místo klasického mléka!

Lze si ho vyrobit doma – stačí nastrouhaný kokos, horká voda a sítko nebo plátno. Po čase se v nápoji oddělí tuková vrstva, která se dá použít ke šlehání. Výhodou je i obsah přirozených konzervantů, kdy se kokosové mléko rychle nekazí. Kokosové mléko se při kosmetickém použití může stát elixírem mládí, hydratuje pokožku, zmírňuje tvorbu vrásek a zpevňuje nehty i vlasy.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.