Triumfem švédských lyžařů skončil úvodní sprint 54. ročníku Jizerské padesátky

13. únor 2021 07:27

Byl to smutný pohled na bedřichovský stadion. Jindy obklopený fanoušky tentokrát zel prázdnotou. Při sprintu 54. ročníku Jizerské padesátky mohli totiž do areálu jen závodníci, organizátoři a v minimálním počtu novináři. Kulisu tak tvořila jen hudba z reproduktorů a moderátor.

Na startu závodní trasy leželo přes šedesát centimetrů sněhu a bylo minus dvanáct stupňů Celsia. Tedy pořádně velký mráz. Pro závodníky nic příjemného. Dokázali se s tím vypořádat. Ostatně nedávno prý zažili ještě horší podmínky. Vítěz mužského závodu, Švéd s českými předky Max Novak, se snad ani nezpotil. Možná ho hřála prémie pro vítěze – padesát tisíc korun.

„Tak je to docela velká zima, takže potit se nejde. Já jsem v Evropě šestý týden, takže jsem si zvykl. Těch dvanáct jde, horší to bylo ve Švýcarsku, kde bylo minus pětadvacet,“ komentoval vítěz úvodního sprintu.

Za Maxem Novakem skončil druhý nejlepší z českých závodníků Jan Šrail. Ani on si nestěžoval. „Je to kraťoučký závod, taková exhibice, ideálně připravené podmínky a myslím si, že jsme byli docela dobře zahřátí. Byl tady prostor na to se rozběhat, takže nás to nijak neomezovalo,“ mínil Jan Šrail.

V ženském sprintu obsadily tři první příčky švédské závodnice. S více než pětivteřinovým náskokem dojela první Lina Korsgrenová, druhé a třetí místo obsadily její krajanky Ida Dahlová a Jenny Larssonová. Čtvrtá pak byla česká závodnice Sandra Schützová a všichni také obdivovali šestou v cíli Karolínu Grohovou, která celý závod běžela bez rukavic a čelenky.

„Mám to geneticky po tatínkovi, jsem tak zvyklá, mě to pomůže, já se spíš vařím. Jsem nadšená, že jsme si mohli takhle zazávodit před Jizerskou padesátkou, ráda jsem se prorovnala v takovéhle rychlostní disciplíně s holkami,“ prozradila Karolína Grohová. Hlavní závod Jizerské padesátky se jede v neděli 14. února.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související