Třináctiletý oštěpař zraněný na závodech zemřel

29. září 2004

Třináctiletý oštěpař, který byl v sobotu vážně zraněn při závodech v Liberci, včera v liberecké nemocnici zemřel. Chlapce zasáhl oštěp, když si šel pro ten svůj do vzdálenosti asi 30 metrů od odhodiště. Stav dítěte byl od začátku velmi vážný a lékaři mu nedávali příliš velkou naději, že poranění přežije.

Chlapec pochází z Pardubic. "Všichni tady jsme opravdu v šoku, a také se ptáme, jak se to vůbec mohlo stát," říkají lidé v Liberci. Zatím se ví, že se neštěstí stalo ještě před oficiálním závodem, když se atleti rozcvičovali. Podle svědků zasáhl jeden z nich oštěpaře ve chvíli, když si šel pro svůj oštěp zhruba do vzdálenosti 30 metrů od odhodiště. Chlapec nestačil zareagovat na varovný křik a letícímu oštěpu se nedokázal vyhnout. Ten ho zasáhl pod klíčkem.

I když byla na místě zdravotnice, nikdo ji ke zraněnému chlapci nepřivolal. Pořadatelé byli na událost upozorněni ve chvíli, kdy už někdo chlapci oštěp z těla vytáhl. Zraněné dítě pak naložili do auta a odvezli sami do nemocnice. Nezavolali ani záchranku. Lékařský náměstek Radko Janoušek mi potvrdil, že zraněného přivezli už bez oštěpu. A to si lékaři doposud mysleli, že zásada nevytahovat ostrý předmět z rány, aby zraněný nevykrvácel, je mezi lidmi a zvlášť mezi zdravotnicky vyškolenými trenéry vžitá.

Policie zatím nikoho neobvinila, protože policisty informovali až zdravotníci a ne sami pořadatelé, takže šetření začalo se zpožděním. Jak sdělila policejní mluvčí Vlasta Suchánková, to bude náročné vyšetřování, protože se na ploše stadionu pohybovalo mnoho lidí. Většina z nich se už rozjela do všech koutů republiky, takže jakékoliv závěry, kdo za to může, jsou předčasné.

Podle předsedy krajského atletického svazu Stanislava Skalického by se měla zpřísnit pravidla při soutěžích v hodu oštěpem podobně jako se před čtyřmi lety zpřísnily podmínky pro hod kladivem poté, co v Turnově při lehkoatletickém mítinku smrtelně zranil český kladivář Vladimír Maška osmnáctiletou atletku Zuzanu Krejčovou.

autoři: ark , Ivana Bernáthová
Spustit audio