Tříkrálová sbírka pomáhá i letos. V ulicích už můžete potkat koledníky

V ulicích českých měst možná uvidíte od začátku roku skupinky dětí i dospělých s kasičkami. Na hlavě budou mít někteří z nich i papírovou korunu. Má připomínat biblické Tři krále a právě podle nich je pojmenovaná i tahle dobročinná sbírka.

Vedoucím skupinky pro Tříkrálovou sbírku musí být dospělý s průkazem koledníka. Peníze sbírá do zapečetěné kasičky. To by mělo zabránit podvodům těch, kteří by se chtěli za koledníky vydávat, jak se v minulých letech několikrát stalo.

V Liberci půjdou vybrané peníze například na hospic sv. Zdislavy, na učební pomůcky pro handicapované a sociálně slabé děti, podporu lidí bez domova, domovy pro matky v tísni a Domov pokojného stáří.

Drobný dárek za pomoc druhým

Většina peněz ze sbírky putuje obvykle právě na podporu místních organizací nebo třeba i jednotlivců. Do sbírky se totiž mohl zapojit kdokoli s tipem na člověka, který pomoc potřebuje. Pokud darujeme jakoukoliv částku, odmění nás koledníci malým dárkem: „Dary jsou různorodé. Každý, koho potká tříkrálová skupinka, dostane tříkrálový cukřík a kalendář jako malou pozornost případně jako poděkování,“ říká Edit Kroupová z diecézní charity Litoměřice.

Tříkrálová sbírka, 2017, logo

Koledníci navštěvují i domácnosti, takže i vám mohou zazvonit u dveří. Kromě toho je potkáte na ulici nebo třeba v nákupních centrech.

Se sbírkou jsou spojené i kulturní akce. V Libereckém kraji to budou třeba v Liberci – koncert v kostele sv. Antonína 6. 1. v 18 hodin. Kousek za hranicemi kraje, v České Kamenici, je zase připravená výtvarná soutěž na téma Cesta za Betlémskou hvězdou. Děti mohou nosit výtvory do tamní galerie do 14. ledna 2017. Pak vyhlásí ty nejlepší.

Tříkrálová sbírka
autor: jch
Spustit audio