Tři kouzelné léčivky, které vám pomohou v boji s rýmou: echinacea, meduňka a šalvěj

7. červen 2023

První fáze rýmy, tedy pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout a máte zacpaný nos, není nic příjemného. Je dobré začít namáčením nohou a rukou v hodně teplé vodě a k tomu inhalovat slaný roztok. Ovšem podpořit uzdravení dokáží i bylinky.

Pro zprůchodnění a prohřátí dutin se doporučují následující zelené zázraky. Echinacea je oblíbená rostlina, která podporuje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím, užívá se nejčastěji jako čaj, sirup nebo v kapkách.

Meduňka má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci uvolnit dýchací cesty, zmírňuje také příznaky rýmy. Čaj z ní uklidňuje a dětem pomáhá s nespavostí, výborně se stejně jako máta hodí k inhalaci.

A pokud vás trápí zacpaný nos, sáhněte po šalvěji – má antibakteriální a antivirové vlastnosti, pomáhá i na záněty v krku a uvolňuje dýchací cesty, oblíbená je v podobě čajů, sirupů, ale i bonbonů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.