Třešeň Olgy Havlové roste před libereckou knihovnou

27. září 2018 12:19

Manželka bývalého prezidenta Václava Havla – Olga by se letos dožila 85 let. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové vysadí v Česku i v zahraničí na její připomínku stejný počet památných stromů.

Ten šedesátý čtvrtý v pořadí už zakořeňuje před libereckou Krajskou vědeckou knihovnou. Roste poblíž vchodu do židovské synagogy, která je součástí budovy knihovny, známé též jako Stavba smíření.

Stromem Olgy Havlové před libereckou knihovnou je třešeň. „Třešeň křovitá,“ upřesňuje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková a pokračuje: „Plodů mít moc nebude údajně, neměl by to být ohromný strom.“ Stromy Olgy Havlové, které někdejší první dámu připomínají, se vysazují i v cizině. „Tři budeme mít v Polsku a jeden v Ženevě,“ říká Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Spojení stromu a knihovny by Olgu potěšilo

Sázení stromu Olgy Havlové v Liberci se zúčastnila i blízká přítelkyně první dámy Anna Freimanová, podle které by se Olze samotné spojení stromu a knihovny velmi líbilo. „Olga byla vášnivá čtenářka, měla v životě možná tu smůlu, že jí osud nedopřál pořádné vzdělání, ale ona to dohnala tím čtením,“ vzpomíná Freimannová.

Pamětní deska připomíná, komu je strom věnovaný

Třešeň Olgy Havlové před Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci vykvete bílým květem na jaře příštího roku. Zatím na ní symbolicky visí červená papírová srdce.

autor: Lucie Fürstová

Související