Trávit dovolenou na Šumavě lze i v horším počasí, jen vědět jak

18. květen 2007

Ještě letos by měla na Šumavě vzniknout souhrnná databáze shrnující možnosti trávení volného času v případě nepříznivého počasí. Vypracovává ji regionální rozvojová agentura Šumava, která se mimo jiné věnuje rozvoji cestovního ruchu v oblasti. Databáze by měla obsahovat celosezonní program, dostupný i na internetu a v informačních střediscích.

V povědomí Čechů je Šumava hlavně o přírodě a když se nevydaří počasí, cestu sem mnohdy zruší. Databáze by proto měla přinést seznam všech hradů, muzeí, galerií, lidových dílen a sportovních a kulturních možností. Budou v ní například vznikající centra řemeslnické výroby. Zatím jedno středisko zaměřené na textil je v Lažišti, před dokončením je dřevařské centrum v Modravě. V těchto střediscích takzvané zážitkové turistiky se mohou návštěvníci dozvědět informace o řemesle, mohou si také sami vyrobit výrobek. Centra nabízejí i další služby.

Kašperk

Databázi možností chce agentura po dokončení zveřejnit na internetu a poskytnout ji například i informačním centrům. Sloužila by jednak individuálním turistům při plánování cesty na Šumavu, jednak by z ní mohly čerpat inspiraci i agentury cestovního ruchu.

Skleněný oltář v Dobré Vodě
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio