Trať závodů traktorů v Bozkově se změnila v jedno velké kluziště z bláta

24. září 2017

Tradiční závody traktorů v Bozkově na Semilsku letos nabídly obzvláště vydařenou podívanou. Kvůli vytrvalému dešti se trať změnila na jedno velké klouzavé blátiště. To ale snad ani nikomu nevadilo. Užili si závodníci, diváci i pořadatelé.

„Trošku prší, takže účast divácká je tím trochu poznamenaná, ale pokud jde o traktory a závod, tak jsme maximálně spokojený,“ řekl za pořadatele nezávislý starosta Bozkova Stanislav Doubek.

Jelo se hned v několika kategoriích. Nejprve traktory vyrobené do roku 1967. „Druhá je samoděl nebo samohob, jak se to nazývá, třetí traktory do roku 1968 a poslední jsou tříkolky nebo rikšy nebo co si lidé sami vyrobí na tu práci,“ dodal starosta.

Jezdilo se sice na čas, ale ne na ten nejkratší. Šlo o nejlepší podobnost času. „Mezi stroji jsou velké rozdíly, tak aby měl šanci každý,“ vysvětlil starosta.

Závody traktorů v Bozkově na Semilsku

Jedním se závodníků byl i Honza Srnádek: „Letošní trať je výborná. Většinou bylo sucho a prášilo se. Letos je to konečně ono, můj traktor je na to stavěný. Přiznal, že si ho vyrobil sám. „Je to samoděl.“ Někdejší vůz značky Nisan prý měl tak prorezlou karosérii, že z něj nešlo udělat nic jiného než vlastní vozítko. „Vozí dříví z lesa a podobně, nejezdí jen na závody.“

Pršelo a trať natolik rozmokla, že organizátoři nakonec zrušili závod tříkolek. Na trať se ale vydala tatra i tank. Diváci si i tak přišli na své.

Spustit audio