Tragédie u Jaroslavle vzbudila vlnu emocí také ve Zlíně, rodišti Karla Rachůnka

8. září 2011

Stovky lidí přišly ve středu večer před zlínský Zimní stadion Luďka Čajky. Chtěli uctít památku hokejisty Karla Rachůnka, který spolu s dalšími dvěma českými spoluhráči zahynul při leteckém neštěstí u Jaroslavle. Mistr světa Karel Rachůnek právě ze Zlína pocházel a před odchodem do zámoří za něj hrával. Svíčky přibývají na vzpomínkovém místě také dnes.

Před zlínský zimní stadion přicházeli už v den tragédie fanoušci všech věkových kategorií. „Je to hrozné, je to šílené,“ svěřil se Českému rozhlasu jeden ze šokovaných fanoušků. „Jsme jeho fanynky, máme i jeho fotku s podpisem,“ dodaly se slzami v očích dvě mladé obdivovatelky Karla Rachůnka.

V souvislosti s leteckou tragédií zlínský klub zrušil plánovaný páteční Den otevřených dveří. "Včera se uskutečnilo uctění památky s fanoušky. Dnes ráno jsme po poradě s trenéry, s kapitánem a s asistenty zrušili velkou páteční akci pro fanoušky Den otevřených dveří. Věřím, že to lidé pochopí. Tuto akci určitě nahradíme," řekl jednatel zlínského klubu Patrik Kamas. Zlínští hokejisté zrušili i dnešní přípravný duel ve Vítkovicích. „Na hokej nemáme v tuto chvíli ani pomyšlení,“ vysvětlil zlínský útočník Filip Čech.

Památku obětí středeční letecké havárie uctili také zlínští zastupitelé. Jejich čtvrteční zasedání začalo minutou ticha a vlajka Zlína na budově magistrátu je stažena na půl žerdi. "Řada lidí z úřadu znala Karla Rachůnka osobně. Všichni na něj samozřejmě vzpomínáme," uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Tragická smrt hokejisty Karla Rachůnka osobně zasáhla i primátora Zlína Miroslava Adámka: "První pocit byl obrovský šok. Slyšel jsem to v rádiu, kde o tom mluvil trenér Vladimír Vůjtek starší, kteří s těmi hráči ještě před půl rokem létal. Je to obrovská ztráta pro Zlín. I pro mě osobně, protože jsem Karla dobře znal."

autor: pes
Spustit audio