Toužíte po nenáročném výletě? Tak vyražte na maják Járy Cimrmana

30. srpen 2018
Maják - rozhledna Járy Cimrmana v areálu U Čápa v Příchovicích

Jestli přemýšlíte, kam se máte vydat na nenáročný výlet, určitě vyzkoušejte rozhlednu v Příchovicích. Maják a muzeum Járy Cimrmana Vám nabídne mnoho zajímavých věcí k vidění.

Maják a muzeum Járy Cimrmana se nachází v obci Příchovice u historického stavení U Čápa nedaleko Kořenova v Jizerských horách. Jedná se o nejmladší rozhlednu Jizerských hor. Rozhledna je vysoká 24 metrů a vyhlídková plošina je ve výšce osmnácti metrů.

Maják Járy Cimrmana

K vrcholu musíte zdolat 105 schodů a poté se Vám naskytne rozmanitý výhled. Uvidíte Ještěd, Černostudniční hřbet, Kozákov, Kumburk, Bradlec a vrch Tábor. Spatřit můžete také rozhlednu Štěpánku, která se nachází poblíž.

Ve spodní části rozhledny se nachází muzeum Járy Cimrmana, jehož prohlídka je součástí vstupného, jelikož se přes něj dostanete ke schodům vedoucím na rozhlednu. Je zde umístěna značná část „Cimrmanovy pozůstalosti“, která se původně nacházela v depozitářích společnosti a divadla Járy Cimrmana.

Busta Járy Cimrmana

Významná část sbírek vznikla také díky vzácným darům od občanů z širokého okolí. V pokladně muzea je možné si zakoupit jedinečné suvenýry, originální výrobky tohoto kraje nebo také občasník Světlo majáku.

V okolí Majáku se nachází Lesopark a hotel s restaurací, kam se můžete zajít občerstvit.

autor: Kateřina Štulíková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.