Torzo Stromu svobody v Liberci vydalo schránku z roku 1946

28. květen 2018

Schránku s poselstvím starým 72 let vydalo dnes torzo Stromu svobody v zámeckém parku naproti hotelu Zlatý Lev v centru Liberce. Obsah skleněného válce je zatím neznámý, zvenčí viditelná je jedna mince a ručně psaná listina s podpisy zhruba 20 lidí.

„Schránka musí být nejprve na pár dní v prostředí se stabilní teplotou. Otevřeme ji proto až někdy příští týden,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství a sociální oblast Ivan Langr (býv. Změna pro Liberec). Na délku má válec asi 25 centimetrů, jeho průměr je zhruba deseticentimetrový.

O existenci schránky se dozvěděl náměstek letos od čtyřiaosmdesátileté Liberečanky Jaroslavy Chotěnovské, která sázení javoru na výročí republiky 28. října 1946 jako dvanáctiletá přihlížela. Strom pokáceli zhruba před pěti či šesti lety, o existenci poselství tehdy nikdo netušil. Dnes se ho podařilo vyjmout. „Po odkopání zbytků pařezu jsme v důmyslné dutině z keramické trubky skutečně našli skleněnou schránku, uzavřenou z obou stran vrstvou téru, s dobovými dokumenty z roku 1946,“ řekl Langr.

Na sázení stromu před 72 lety se podílel i otec Chotěnovské Jaroslav Kolátor. Jeho jméno bylo podle náměstka na listině viditelné. Pocty zasadit Strom svobody na výročí republiky se v roce 1946 dostalo Kolátorovi společně se dvěma dalšími muži jako odměny za události, jež se staly před a po druhé světové válce. Tato trojice musela v roce 1938 před nuceným vystěhováním ze Sudet předat Němcům liberecký zámek. Tehdy tam sídlilo ředitelství Československých státních lesů a statků a Kolátor byl tajemníkem firmy. Stejná trojice zámek o sedm let později, v květnu 1945, úředně převzala zpět do československé správy.

Chotěnovská si ještě dnes vybavuje, co schránka zřejmě ukrývá - Stráž severu, což byly velmi populární noviny té doby, dobová platidla a nějaké dokumenty. Město chce letos v zámeckém parku, symbolicky 28. října ke stému výročí republiky, zasadit nový Strom svobody a vložit do něj novou schránku s poselstvím o aktuálním děním ve městě.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související