Tomatová polévka s nokem z řeckého jogurtu od Martina Macháčka

V pražské restauraci Sanduga šéfuje kuchyni Martin Macháček. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala naučil vařit středomořskou tomatovou polévku s nokem z řeckého jogurtu. Ochutnala i herečka Jitka Sedláčková.

Středomořská tomatová polévka s nokem z řeckého jogurtu

Ingredience
  • 300 g očištěné mrkve
  • 100 g červené cibule
  • 100 g očištěného řapíkatého celeru
  • 10 g očištěného zázvorového kořenu
  • ½ kg drcených rajčat
  • 2 dcl bílého vína
  • cukr
  • krupice
  • sůl
  • slunečnicový olej

Postup:

Drcená rajčata můžeme zakoupit v obchodě jako konzervu. V nabídce je jak varianta se slupkou, tak bez slupky. Záleží na naší chuti. Pokud chceme použít rajčata čerstvá, pak si je nakrojená spaříme v lehce osolené horké vodě. Poté rajčata necháme zchladit ve vodě s ledem. Zchlazená rajčata oloupeme, zbavíme jádřinců a rajčata jemně povaříme.

Zeleninu pocukrujeme, aby nám následně zkaramelizovala

Na velké kousky si nakrájíme očištěnou mrkev, cibuli, celer a zázvor. U celeru použijeme i omytou nať.

Do kastrolu nalejeme olej a necháme rozpálit. Nasypeme nakrájenou zeleninu, kterou necháme lehce zatáhnout. Posypeme cukrem a zeleninu necháme zkaramelizovat a ihned zalíváme bílým vínem. Na vaření používáme suché víno, ale vše záleží na chuti. Pokud máme raději víno červené, můžeme bílé nahradit červeným. Po třech minutách přidáme vařená drcená rajčata a víno necháme postupně vyvařit. To bude trvat přibližně půl hodiny.

Hotovou polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme pravý řecký rajčatový protlak, který polévce dodá sytě červenou barvu. Českým protlakem této barvy žel nedocílíme. Po rozmixování polévku ještě provaříme.

Podáváme s nokem z hustého řeckého jogurtu, který vykrojíme dvěma lžícemi.

Pasta baba ghanoush

Ingredience
  • lilek
  • tahini pasta
  • česnek
  • extra virgin olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Postup:

Lilek podélně rozřízneme a na dužině vytvoříme mřížku, díky které se bude lépe péct. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 stupňů přibližně 30 až 35 minut.

Po upečení lilek oloupeme a pro další přípravu použijeme jen dužinu. Dáme do misky, přidáme polévkou lžíci tahini pasty, nakrájený česnek, petrželku a osolíme. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme a pastu máme hotovou.

Pastu podáváme s pita chlebem.

Polijeme olejem

Co je tahini pasta?

Tahini jsou rozemletá sezamová semínka s trochou mořské soli. Vyrábí se ze semínek loupaných, pražených (běžnější u nás) i neloupaných semínek (běžnější v Indii). Chutí se tahini podobá arašídovému máslu, které je populární jak v USA, tak i u nás. Správné, kvalitní tahini by mělo obsahovat pouze sezam a mořskou sůl, nic víc. Někdy se v ořechových pastách může objevit palmový tuk a další suroviny, které by tam neměly co dělat. Tahini pastu zakoupíte v každém větším supermarketu.

Pasta baba ghanoush s pita chlebem

Martin Macháček

Kuchařem se vyučil v Jeseníku. Touží po dokonalosti a snaží se před hosty prezentovat pokrmy připravené z nejkvalitnějších surovin. Tajemství úspěchu jeho práce je ve věrnosti základům středomořské kuchyně, kterou neustále obohacuje o nové chutě i suroviny.

Připravovat středomořské speciality podle tradičních receptur se naučil přímo v Řecku, ale jeho cesty za poznáním komplexnosti středomořské kuchyně ho zavedly také na Kypr, do Španělska a do dalších států.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.