Tlak rodičů je pro mladé sportovce těžké ustát. Chce to klid a pozitivitu, radí sportovní psycholog

6. únor 2024

Jak vychovat z dítěte sportovce bez typických rodičovských chyb? Tak se ptal sportovní psycholog Václav Petráš a napsal o tom knihu. „Je velice jednoduché nechat se tou soutěživou atmosféru pohltit,“ říká. Jaké jsou obvyklé chyby rodičů, kteří své děti touží vidět na stupních vítězů? Jak vlastním potomkům sport neznechutit a jak držet vlastní, tedy rodičovské ambice na uzdě?

„Když se na začátku zeptáte rodičů, proč přivádějí své děti ke sportu, jsou ty odpovědi docela jasné. Chci, ať se hýbe, rozvíjí, najde si kamarády,“ nastiňuje Petráš.

Čtěte také

„Jenže pak třeba o rok dva později, když tam přibydou body, tabulky a žebříčky, tak najednou rodiče začnou hodně řešit právě to, že když dítě vyhraje příští turnaje, tak už se posune až na třetí místo v žebříčku. A když zvládne dát aspoň dva góly v příštím zápase, bude třetí nejlepší střelec v soutěži.“

„A stane se z toho najednou obrovská výkonnostní záležitost a zdroj něčeho, co původně ani tak ti rodiče sami nemysleli,“ dodává.

Přechod od hraní k výkonu je prý přirozený. „Ale neměl by se stát v sedmi letech. Měl by se stát o dekádu později.“

Přenášení vlastních ambic

Rodiče někdy vlastní ambice přenášejí na své děti. „Setkávám se třeba s tím, že se ke mně dostane mladý sportovec, dejme tomu badmintonista. Přijde ke mně s tatínkem a ten mi vykládá: ‚Můj syn bývá během zápasu extrémně nervózní, vůbec nezvládá ten tlak. Nechápu, proč se to děje. Je potřeba, abyste mu pomohl.‘“

Čtěte také

„Když potom ten tatínek odejde pryč z místnosti a já se o tom bavím s tím samotným mladým sportovcem, tak zjistíme, že ho ten sport baví, naplňuje, není z ničeho vystresovaný. Jediný zdroj nervozity je tatínek a jeho reakce, když se nepovede zápas, když se prohraje turnaje, jak potom vypadá jízda domů v autě,“ uvádí příklad, kdy rodiče vytváří výkonnostní tlak a atmosféru toho, že se trestá nepodařený výkon.

„Dítě to pak začne vnímat tak, že vztah k rodičům je závislý na tom, jak se mu podaří příští zápas, což je obrovsky nátlaková situace, kterou je těžké ustát,“ popisuje. Větší pozitivita a klid tak podle něj přináší mnohem lepší výsledky.

Jak se má rodina zachovat ve chvíli, kdy rozezná u dítěte sportovní talent? Jak rozpoznat, jakou míru zátěže dítě zvládá? Poslechněte si celé Hovory. Moderuje Petr Vizina.

autoři: Petr Vizina , knem
Spustit audio

Související