Titul Strom roku 2013 získal dub, který ochránil domky před povodní

19. říjen 2013

V anketě Strom roku 2013 zvítězil dub letní z Višňové na Liberecku. Nepatří mezi nejstarší, nejvyšší nebo nejobjemnější stromy v zemi, přesto má pro tamní obyvatele zvláštní význam. Dub při ničivé povodni před třemi lety zastavil naplavené kmeny a zachránil tak mnoho domků.

„Ten dub zachytil nápor stromů, které měly v objemu tak osmdesát až sto centimetrů. O to se to opřelo, a kdyby tady nebyl, náš barák by šel pryč,“ vzpomíná Otakar Stibor z Višňové.

„Ukáply i slzy, byli jsme strašně šťastní, protože hlasy jsme sbírali čtyři měsíce. Na Frýdlanstku snad není základní škola, která by nevěděla, co je to Strom roku,“ popisuje Jana Žáková z Višňové, která příběh stromu sepsala.

„Děti nám i psaly, abychom hlavně ten dub v příštích letech nepokáceli, když už se takhle snažíme. Jsme nesmírně šťastní nejen kvůli sobě a obci, ale hlavně kvůli těm lidem, kteří ve Vísce žijí,“ dodává Žáková.

Vítězný dub ve Višňové kromě titulu získal poukaz na arboristické ošetření a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Kromě dubu teď obec, která byla v minulosti zaplavovaná téměř při každém vydatnějším dešti, chrání i nová protipovodňová hráz.

autor: Eva Malá
Spustit audio