Titul Pták roku nese letos jeden z jestřábovitých dravců. Káně lesní a úskalí ptačího života

7. březen 2021 09:24

„V neděli Kýchavnou, sluky přitáhnou", říká myslivecké úsloví pro třetí neděli postní. My se ale vydáme do Krkonoš za docela jiným, nicméně stejně aktuálním opeřencem. Káně lesní, letošní Pták roku.

Upozornit na zajímavé ptačí druhy a vybídnout k jejich ochraně - to je cílem jedné z nejoblíbenějších kampaní České společnosti ornitologické, nazvané Pták roku. Tento titul nese letos jeden z nejznámějších jestřábovitých dravců.

Čtěte také

Úskalí jeho života v naší přírodě představil redaktorce Elišce Pilařové předseda České společnosti ornitologické Jiří Flousek.
„První Pták roku v naší republice byl vyhlášen roku 1992. A letos je to káně lesní."

Jestliže byla vyhlášena ptákem roku, znamená to, že má problémy.
„Káně lesní je celkem běžný dravec. Jeho populace v celé České republice, tedy i v Krkonoších, je zhruba stabilní. Ale i tak problémy má. První, úplně aktuální, ilegální otravy dravců obecně, včetně kání lesních nebo kriticky ohrožených orlů mořských."

To souvisí nějak i s plošnou likvidací hrabošů?
„Je velkým rizikem ten použitý jed Rodenticid. Dalším zásadním zádrhelem jsou dráty a zejména nezabezpečené sloupy elektrického vedení. Vůbec nejčastěji nacházeným ptákem zabitým pod sloupy je právě káně lesní. Plná třetina všech nalezených ptáků byly káně."

Káně lesní v letu

Možná jich je pár i v útulku pro handicapovaná zvířata. Je tu spousta dravců, kteří třeba nemají křídlo, doplatili právě na vedení elektrického vysokého napětí.

„Máme v útulku káňata, která byla natolik poraněna, že už je nešlo vrátit do volné přírody. K častým poraněním káňat dochází i při srážkách s vozidly. Káně je schopné se živit i na mrtvých zvířatech, často sražených na silnici. A káně není zase příliš obratná při vzletu. Když sedí u kořisti na silnici, tak riziko sražení autem je poměrně vysoké."

Je to krásný pták

„Rozpětí křídel má kolem jednoho metru. Je barevně velmi variabilní, takže můžeme vidět káňata téměř bílá nebo žlutobílá nebo i tmavě hnědá. Ale většina z nás jej zná asi s tmavě hnědým hřbetem a světlým břichem se skvrněním."

Čtěte také

Káňat je více druhů. Káně myšilov, káně rousná.
„Myšilov je i starý název pro naši běžnou káni lesní. Ale v tomto období se v Krkonoších můžeme setkávat i se severskou kání rousnou. Je to světle zbarvený pták a má bílý ocas s černým pruhem na konci," dodává Jiří Flousek.

Přejme si, aby tento nádherný jestřábovitý a užitečný dravec zůstal v co největším počtu v naší přírodě.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související