Tipy na víkend v Libereckém kraji: Velikonoce na hradech, náměstích, v Babylonu i za hranicemi

27. březen 2024

Prodloužený velikonoční víkend je tu, nabízíme několik tipů, kdy, kde a co navštívit v Libereckém kraji i nedalekém zahraničí.

Pašije a jarmark na Vodním hradě Lipý

V České Lípě na hradě Lipý chystají na Velký pátek 29. března hru o posledních dnech a ukřižování Ježíše Krista. Představení Pašije v podání Ochotnického spolku Lípa, Příležitostného orchestru ZUŠ Česká Lípy pod vedením Pavla Hrice a hostů začne ve 15 hodin. Hrad se návštěvníkům otevře už ve 13 hodin, v rámci doprovodného programu vystoupí ve 14 hodin skupina Řemdich a k ochutnání budou speciality dobové kuchyně.

Na neděli 31. března v 11 hodin začne na nádvoří Vodního hradu Lipý Velikonoční jarmark s jarním a velikonočním řemeslným zbožím, doprovázený hudbou, velikonoční pohádkou (v 15 hodin) a možností vyrobit si vlastní pomlázku.

Velikonoční zábava v Babylonu

Liberecké Centrum Babylon pořádá velikonoční zábavný program v Královské zahradě od pátku 29. do neděle 31. března. Kromě jednotlivých pohádkových představení a soutěží, budou denně otevřené velikonoční výtvarné dílny, kde si zájemci mohou namalovat vajíčka a uplést pomlázku.

Velikonoční slavnosti v Jablonci nad Nisou

Letošní Velikonoční slavnosti v Jablonci nad Nisou začaly už ve středu 27. března. Potrvají do pátku 29. března, program bude přístupný každý den od 10 do 18 hodin a to na Mírovém náměstí, u Obchodního domu Central a u Eurocentra. Tržnici s velikonočním zbožím doplní kulturní program; vystoupení jabloneckých škol, loutkové divadlo, folklórní soubory i mezinárodní hudební skupiny. Při příznivém počasí bude otevřená i vyhlídka na radniční věži.

Velikonoční hrady a zámky

Zelený čtvrtek, 28. března, je dnem, kdy se otevřou brány všech památek ve správě Národního památkového ústavu, aby zde přivítali první návštěvníky a to jarně a velikonočně nazdobenými interiéry.

Například v bezdězské hradní kapli budou vystaveny dřevořezby z kapliček Křížové cesty a mimořádně se otevře i ochoz hradní kaple. Na zámku v Zákupech se na Zelený čtvrtek nově otevřou tři místnosti v prvním patře severního křídla, které doposud nebyly přístupné. Na Sychrově je výstava více jak 150 kraslic. Na Lemberku jsou připraveny speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple a zpřístupněna je i středověká věž.

Velikonoční výzdoba zdobí také hlavní okruh na zámku Hrubý Rohozec v Turnově. Na hradě Grabštejn čeká návštěvníky nejenom velikonoční výzdoba, ale také edukativní prohlídky pro děti a od soboty do pondělí velikonoční dílničky.

Velikonoce v zábavním Oskarově světě u Drážďan

Speciální velikonoční program připravili i ve Freitalu u Drážďan v tamním zábavním parku Oskarův svět. Otevřeno mají denně od 9 do 18 hodin a návštěvníci si mohou prohlédnout největší velikonoční vejce v Sasku, vyfotit se s obří čokoládou nebo velikonočním zajíčkem, seznámit se s velikonočními zvyky z Bermud, Lotyšska, USA, Španělska a z dalších koutů světa, nebo navštívit velikonoční dílny, a vyzkoušet různé techniky zdobení vajíček, například květinami, i vyrobit si vlastní velikonoční věnec.

Liberecké Velikonoce

Před libereckou radnící na náměstí Dr. Edvarda Beneše je tradiční velikonoční trh. Tržnice bude před radnicí do neděle 31. března, organizátoři trhů přichystali na každý den konání trhů také doprovodný program.

Živá kultura v Liberci

Tipy na kulturní akce nejen o víkendu v krajském městě pod Ještědem najdete také v přehledu akcí „Živá kultura = živý Liberec“, který vydává Knihkupectví a antikvariát Fryč s.r.o. Český rozhlas Liberec je mediálním partnerem Knihkupectví a antikvariátu Fryč s.r.o.

autor: reČRoL | zdroje: Město Liberec , Kultura Česká Lípa , Centrum Babylon , Kultura Jablonec nad Nisou , Národní památkový ústav , Parliamo
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.