Tipy na sobotu: masopustní reje, závod lyžníků nebo Pašeráckej vejkend

Na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova se dnes koná tradiční masopust. O půl druhé odpoledne se masky vydají na průvod doláneckým údolím. Návštěvníky čekají kromě zabijačkových pochoutek také divadlo, tanec masek nebo pochování kobylky.

Vyuzené klobásy

„Odehrávají se v rámci toho i různé scénky, třeba souboj Masopusta s Půstem nebo scénka O nevěrné ženě. Takové ty momenty, které provázely život lidí na vesnici v polovině a na konci 19. století,“ popsala ředitelka turnovského Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová tradice, ze kterých masopust na Dlaskově statku vychází. Více se o masopustních tradicích dozvíte v rozhovoru, který s Vladimírou Jakouběovou vedl redaktor Jaroslav Hoření.

Sama ředitelka i další zaměstnanci českorájského muzea budou v průvodu masek tamního reje. Masopustní průvod pořádají dnes od čtrnácti hodin také ve Václavicích u Hrádku nad Nisou a masky dnes uvidíte také v Rokytnici nad Jizerou.

Roztocký masopust 2019

V tamním Skiareálu Studenov bude ve dvě hodiny odpoledne pokračovat tradiční lyžařsko-zábavná akce Pašeráckej vejkend. Zatímco včera tam byl k vidění například sjezd s pochodněmi, dnes je přichystaný dětský karneval a závody na saních o Pašeráckou medaili.

Krakonošovi lyžníci na saních

Z historie lyžování těží i tradiční dnešní závody ve Smržovce. Tam se už po pětadvacáté sejdou takzvaní lyžníci, aby se na starých lyžích a v dobových kostýmech utkali ve třech lyžařských disciplínách. A to v paraslalomu, sjezdu na dojezd a hup-skok letu. Akce se koná od 12:45 na lyžařském vleku Filip. Od sedmnácti hodin pak v sále smržovského Parkhotelu proběhne slavnostní vyhlášení výsledků a taneční veselice s hudbou kapely Benedetta.

Spustit audio

Související