Thomas Kulidakis: Zeman je nejlepší Babišova politická investice

20. listopad 2018

Obava ze ztráty premiérské sesle Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech trápit nemusí.

S pokračováním vládnutí může počítat, i kdyby se opozici podařilo jeho vládu svrhnout. Důležitější ovšem je, že společný postup pánů Hradu a Strakovy akademie může naklonit podstatnou část veřejného mínění na Babišovu stranu.

Tomáš Klvaňa: Babiš krizi přežije

Andrej Babiš

Pokud se nestane něco velmi zvláštního a neobvyklého, premiér Andrej Babiš současnou krizi ustojí a vláda nepadne. Příčin je několik.

V politice totiž stejně jako v běžném životě platí, že vysvětlit se dá všechno. Andrej Babiš v souvislosti s posledním vývojem v kauze Čapí hnízdo zvolil logickou obranu, která je zároveň jednoduchá i lidsky pochopitelná. Tudíž velmi účinná.

Premiér se postavil se do role ztrápeného otce, jehož rodinu nenechají na pokoji a tím mu komplikují snahu, aby v naší zemi bylo líp. Tu dokumentuje zdůrazňováním momentální dobré hospodářské situace a vyjmenováním zvučných jmen zahraničních politiků, s nimiž se nedávno setkal.

V tom mu Miloš Zeman pomáhá už jen tím, že se s ním pravidelně schází. Před zámkem v Lánech tedy Babiš mohl svou mantru zopakovat s patřičně ztrápeným výrazem štvance některých médií.

Stačí vsadit na správného koně

S těmi mu Zeman pomohl už dřív slovy o podezřelosti nahrávky Babišova syna, čímž podtrhnul Babišova slova o hyenismu některých novinářů. Vzhledem k tomu, že dotyční skutečně tajně nahrávali člověka, který podle všeho je opravdu nemocný, dokonalému PR mixu už nechybí skoro nic.

Jindřich Šídlo: Teď teprve vidíme, co znamená Palermo

Jindřich Šídlo

Některé slogany, které Andrej Babiš používal na začátku své politické dráhy, se v průběhu let staly natolik banálními, že se k nim už člověk ani nechce vracet.

Andrej Babiš i Miloš Zeman dlouhodobě vévodí průzkumům oblíbenosti veřejného mínění, takže jejich snaha vrýt do myslí významné části voličů potřebu bránit upracovaného utrápeného otce není zas tak těžká.

V našem poměrném systému navíc platí, že není potřeba přesvědčit nadpoloviční většinu, protože pohodlně stačí alespoň 30 procent hlasů. Pokud by se nyní konaly předčasné volby, na prohru Babišovy politické formace volební preference nevypadají.

Program Antibabiš se navíc konkurenci nevyplatil už v minulosti a nemusel by se vyplatit ani teď. To ale nic nemění na faktu, že podezření z defraudace fondů Evropské unie při výstavbě Čapího hnízda je potřeba vyšetřit.

Petr Šabata: Měl by Andrej Babiš hledat inspiraci na Slovensku?

Zleva Robert Kaliňák, Robert Fico a Peter Pellegrini

Andreji Babišovi doporučují jeho odpůrci, aby použil tak zvaný slovenský model, tedy aby se po vzoru Roberta Fica vzdal premiérské funkce a zůstal šéfem strany.

Nemění to nic ani na tom, že už v roce 2017 bylo nejelegantnější řešení jmenovat premiéra na základě Babišova výběru. Sám jsem pro tuto variantu v komentářích horoval. Taková možnost je na stole i nyní, ale na základě zahraničních zkušeností by se vládní i opoziční politici měli mít na pozoru.

Může dojít ke slovenskému modelu, kdy se premiér Pellegrini šéfovi vládní strany Ficovi vymknul z kontroly. Dlužno říci, že podle všeho v dobrém. Může ale dojít také k rumunskému modelu, kde se soudně trestaný šéf socialistů rozhodl vybrat osobu – eufemisticky řečeno - nepříliš erudovanou, která zemi rozhodně dobré jméno nedělá.

V třetím případě může být jmenován člověk, který bude na slovo poslouchat Andreje Babiše a v podstatě se nic nezmění. Jelikož má ale premiér silného parťáka a výborné PR oddělení, může i nadále s náskokem vůči soupeřům v klidu spát.

Thomas Kulidakis

Pro politickou opozici platí, že by si měla opakovat Masarykova slova „rozčilení není program“. Jen pokud s pečlivostí šachisty nastuduje PR postupy Zemana s Babišem, může vyhrát. Samozřejmě v kombinaci s pozitivním programem. Pro Babiše ale dlouhodobě hraje ještě jedna věc. V prezidentských volbách vsadil na správného koně, který mu teď oplátkou notně pomáhá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.