„Testování je základem zdravého sexuálního života,“ říká František Cinger z České společnosti AIDS pomoc

22. leden 2024

Hotcast Pot se tentokrát věnuje prevenci i léčbě HIV. Hostem Elišky Soukupové a Karla Vladyky byl František Cinger, vedoucí preventivní sekce v pražském Domu světla. Dům světla je jedním z projektů České společnosti AIDS pomoc, která se v ČR už od roku 1989 věnuje prevenci HIV a dalších pohlavně přenosných chorob a poskytování podpory HIV+ pozitivním lidem. Společně probrali nejen prevenci, ale i podrobnosti léčby a také stigmatizaci HIV.

František Cinger, Karel Vladyka a Eliška Soukupová

„Každoročně se v ČR nakazí HIV zhruba 250 lidí, tedy přibližně 20 měsíčně. Největší problém jsou ale ti, kteří o své HIV pozitivitě nevědí,“ uvádí data z konce roku 2023 František Cinger. Proč se ale sexuálně aktivní lidé nechodí testovat tak často, jak by měli? A koho se hrozba nákazy pohlavně přenosnými chorobami může týkat, na to odpovídá Cinger: „Testování je základem zdravého sexuálního života. Nejohroženější jsou muži mající sex s muži, lidé pracující s kontaminovaným materiálem jako jsou zdravotníci a lidé, kteří mají sex bez ochrany –⁠⁠⁠ bez ohledu na sexuální orientaci.“

„Mnozí lidé třeba neví, po jak dlouhé době po rizikovém styku je dobré jít na test, aby výsledek byl prokazatelný,“ zmiňuje František Cinger, vedoucí preventivní sekce v pražském Domu světla.

Součástí prevence proti HIV je dnes i takzvaný PrEP, tedy pre-expoziční profylaxe, která je zpoplatněným, ale podle Cingera velmi účinným pomocníkem pro ohrožené skupiny obyvatel. Existuje ale i lék, který se může brát po rizikovém pohlavním styku s HIV pozitivní osobou. „Není ale vhodný pro každého,“ doplňuje František Cinger.

Život s HIV je v současnosti díky medicínskému pokroku o dost snazší, než tomu bylo v 80. a 90. letech. Při včasném diagnostikování a zahájení řádné léčby se během pár měsíců může pacient dostat do fáze, kdy má v krvi tzv. nedetekovatelnou virovou nálož, a tím se stává téměř neinfekčním.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Jak se dá nakazit virem HIV? Jak postupovat po nechráněném pohlavním styku s potenciálně rizikovou osobou? A proč je HIV i nadále stigmatizováno?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.