Teplý podzim je k ježkům vlídný. Zachraňujte jen ty, kteří to potřebují

14. listopad 2018

Letošní teplý podzim nahrává ježčím mláďatům. Mají totiž mnohem více času vyrůst a dobře se vykrmit, aby pak někde v úkrytu mohli přečkat zimu. Škodí jim naopak sucho a nedostatek vody.

Pravidlo „600 gramů“ letos neplatí

Často se uvádí, že pokud nalezený ježek nemá v polovině listopadu alespoň 600 gramů, měl by zimovat doma. „To letos neplatí,“ říká Ivana Hancvenclová z liberecké záchranné stanice Archa. „Letošní podzim je velmi teplý, a pokud je ježek čilý a není zraněný, vyhublý, ani dehydrovaný, nechte ho tam, kde se našel,“ radí odbornice. Do záchranné stanice Archa v Liberci můžou lidé vozit pouze ty ježky, kteří na tom nejsou dobře.

ZAJÍMAVOST: Do záchranné stanice Archa v Liberci přinesli lidé za 12 let její existence víc než 700 zraněných nebo zesláblých ježčích mláďat.

Ne vždy ježci potřebují záchranu člověkem

Službu ježkům prokážete pítkem

„Pokud najdete ježka, který je apatický, nestočí se do klubíčka, znamená to, že u něj něco není v pořádku. Může být vysílený, dehydratovaný. V takovém případě mu můžeme pomoci příkrmem,“ vysvětluje Hancvenclová. Možnou náhradní potravou jsou pro ježky krátkodobě třeba i psí či kočičí granule a konzervy. Nejenom ježkům pomůžou taky různé misky a nádržky, ze kterých se budou moci napít.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka