Tenkrát za totáče. Návrat do časů minulých v povídkách Petra Šabacha, Ivana Klímy nebo Daniely Fischerové

20. listopad 2020

Totalita, nebo idyla? Bylo před rokem 1989 líp, jak si dnes mnoho lidí myslí? Od Listopadu letos uplyne už třicet jedna let a ostrý obraz života v reálném socialismu maže čas. Jak se žilo za totáče? Povídky Petra Šabacha, Ivana Klímy, Ivana Binara, Daniely Fischerové a Hany Bělohradské poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Retro vlny ohlazují ostré hrany a samozřejmě – lépe se vzpomíná na chvíle, kdy člověk s kamarády žvýkal Pedro před Priorem, než na to, že léta donášel na svého kolegu z práce. V pěti povídkách českých spisovatelů si připomeneme, že život „za totáče“ nebyl žádná idyla. A i když v nich autorský nadhled dává přednost tragikomice před tragikou, v trapnostech života se ukazuje mnohé z doby vlády jedné strany.

Petr Šabach: Život za persiko

Účinkuje: Zdeněk Junák
Připravil: Marek Horoščák
Režie: Petr Dufek
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2006

Pamatujete si, že holešovickému výstavišti se dříve přezdívalo Julda Fulda a podpultové Sparty se daly koupit až po čtrnácté hodině? Povídka Život za persiko představuje každodennost šedesátých let minulého století očima mladého vyvrhela a máničky Tomáše. A když do příběhu vstoupí Gusta Fučíková, vdova po národním hrdinovi Julkovi, je na tragikomickou zápletku pěkně políčeno. Pábení na pražské periferii zachycuje Petr Šabach svým osobitě břitkým stylem, který může připomenout Hrabalův Automat svět.

Petr Šabach platí za mistrného vypravěče každodennosti, který zdánlivě banální historkou ze života obyčejných lidí, dokáže podat neobyčejně pravdivé svědectví o době a jejích paradoxech. Povídka Život za persiko pochází z knihy S jedním uchem neveselo.

Ivan Klíma: Beethovenova busta

Účinkuje: Taťána Kupcová
Připravil: Lubomír Koníř
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2007
Technická spolupráce: Michal Kolář

Vypravěčka povídky Beethovenova busta vyrůstá v době socialistického Československa v rodině, které pevnou rukou vládne přísná matka. Vztah rodičů není příliš láskyplný. Matčina oddanost režimu a otcova křehká umělecká duše nejdou příliš dohromady. Co se stane, když se v bytě, kde rodina žije, objeví docela malá busta otcova oblíbeného skladatele? Poslechněte si povídku z pozdního díla klasika moderní české prózy Ivana Klímy.

Ivan Binar: Příběh z elektrárny

Účinkuje: Martin Hruška
Připravil: Lubomír Koníř
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2008
Technická spolupráce: Tomáš Pánek

Hrdina Příběhu z elektrárny je strojníkem v chemické úpravně vody Elektrárny Vítězný únor v Ostravě (stejně jako jím byl Ivan Binar v letech 1974–1977). Autor s nahořklým humorem zachycuje vnitřní pocity člověka žijícího ve všudypřítomném strachu z prozrazení vlastních svobodných myšlenek a názorů. Jeho noční můrou jsou kníry přimalované nenápadně propiskou na portrét delegáta patnáctého sjezdu KSČ. Nebude tento klukovský přečin připsán jemu? Nezbortí se tím sociální postavení jeho rodiny a celkem dobré místo elektrárenského strojníka? Poslechněte si povídku plnou obav z odsouzení i zajímavých postřehů ke stavu společnosti za dob komunistického režimu.

Daniela Fischerová: Saturn na Slunci

Účinkuje: Daniela Bambasová
Připravil: Lubomír Koníř
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2008
Technická spolupráce: Pavel Schober

Je slunné jaro krátce po Sametu a v chodbě Obecního domu, kde se právě koná astrologický kongres, jí mává na pozdrav neznámá žena středního věku. Eva. To, co jedni dávno zapomněli, mají druzí stále bolavě v paměti. A každý náš neupřímný krok, i když snad jen nevědomky učiněný, rozdmýchává tu dávno prožitou křivdu, jako by se stala včera. Poslechněte si povídku, v níž se autorka a hlavní hrdinka v jedné osobě musí vyrovnat se svou minulostí, která se jí tak nečekaně připomene...

Hana Bělohradská: Smrt ministra

Účinkuje: Valérie Zawadská
Připravil: Petr Hanuška
Režie: Michal Bureš
Natočeno: v olomouckém studiu Českého rozhlasu v roce 2011

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Zvlášť když je někdo popožene. Tak by se dalo mluvit o příběhu jedné obyčejné dívky a vysoce postaveného muže z povídky Smrt ministra. Vrátíme se v ní do padesátých let minulého století, kdy se jasně ukazovalo, že jsou si někteří lidé rovnější.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.