Technoparty, lampiony štěstí i zábavní pyrotechniku chce Liberec regulovat

22. únor 2019 08:31

Liberec chystá vyhlášku vztahující se k pořádání hlasitých technoparty a také omezující používání pyrotechniky.

Město Liberec připravuje dvě nové vyhlášky. Jedna by měla zamezit opakování technoparty, která se na okraji Liberce konala loni. Text navrhlo ministerstvo vnitra. Druhá vyhláška má za úkol omezit používání pyrotechniky, včetně oblíbených lampionů štěstí.

Vyhláška, která má omezit používání pyrotechniky a taky lampionů štěstí ve městě, by se neměla nijak dotknout dnů 31. prosince a 1. ledna a také pyrotechnických výrobků kategorie F1, jako jsou například prskavky nebo bouchací kuličky. Potvrzuje náměstek primátora Ivan Langr za Starosty pro Liberecký kraj: „Tu kategorii F1, která je dostupná dětem od 15 let a obsahuje prskavky, různé narozeninové fontány a bouchací kapsle – tu necháváme neregulovanou. Přijde nám to s prominutím jako přílišná buzerace lidí.“

Důvodem zavedení vyhlášky je podle vedení města ochrana před hlukem, znečištěním, záblesky a požáry. Omezení pyrotechniky podpořili lidé v anketě na facebookové stránce města. Návrh vyhlášky bude projednávat ještě zastupitelstvo.

 Primátor dá tip na pozemek pro technoparty

Zastupitelé budou schvalovat i druhou vyhlášku o rušení nočního klidu – v přímé souvislosti s loňským konáním pětidenní technoparty Czarotek. Ta by se mohla opakovat i letos – na konci dubna. Alespoň to vyplývá z informací na Facebooku, kde o akci projevilo zájem už více než 14 tisíc lidí. Podle primátora města Jaroslava Zámečníka (SLK) město přejímá vyhlášku v nezměněné podobě, tak jak ji připravilo ministerstvo vnitra. Chce jít cestou takzvaného pozitivního vymezení, tedy určit pozemek, kde by příznivci techna mohli akci pořádat.

„Budu dávat konkrétní návrh například na jeden pozemek, a to je přímo u dálnice, jak tam jezdí motorky,“ říká Zámečník a pokračuje: „Máme tam třicet tisíc metrů čtverečních, což si myslím, že je dostatečná plocha na takovou akci, i zvukově by to mohlo být nejpříhodnější.“

Obě dvě vyhlášky budou zastupitelé schvalovat ve čtvrtek 28. února.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související