Technické služby zahajují svoz vánočních stromků. Jak a kam je odložit?

5. leden 2021 10:30

Ve městech a obcích Libereckého kraje začíná svoz vánočních stromů. Radnice mají různá pravidla, jak a kam odstrojenou jedli nebo smrk uložit, zjišťovala naše redaktorka.

Začalo vám už z vánočního stromu odpadávat jehličí? Možná je pomalu načase přemýšlet, jak se dekorace jednoduše zbavit. V některých městech Libereckého kraje začne tento týden svoz stromků.

Nejdříve začne průběžný svoz v Liberci, od 6. ledna. V Semilech budou technické služby stromky svážet každé pondělí do konce února. V Jablonci nad Nisou vypsali tři termíny: v pondělí 11., 18. a 25. ledna; v České Lípě jen dva: 11. a 25. ledna.

Bez ozdob a háčků

Lidé by stromky před vyhozením měli odstrojit, tedy zbavit všech ozdob, včetně různých třásní a podobných dekorací. Podle mluvčí jabloneckého magistrátu Jany Fričové je ideální nechat stromek vcelku a nedávat ho do žádné nádoby na odpad ani do pytle. „Nesvazujte ho ani provázkem, stromky se budou štěpkovat,“ dodala. V Jablonci také lidé musí stromky odkládat ke stanovištím s tříděným odpadem. Ty odložené mezi běžným komunálním odpadem nikdo neodveze.

V krajském městě se plán svozu vánočních stromků liší lokalitu od lokality. Jak uvedl liberecký magistrát, na sídlištích budou stromky svážet velká svozová vozidla od takzvaných hnízd s kontejnery na směsný odpad, tedy od černých popelnic. V okrajových částech a v lokalitách s rodinnými domy mohou lidé stromky odložit k barevným kontejnerům na tříděný odpad. Například v České Lípě a Semilech mohou lidé vánoční stromek odložit jak k barevným, tak k velkým černým kontejnerům.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související